Svenskarnas vilja att bistå med akut ekonomisk hjälp till Ukraina är rekordstor och det svenska stödet till det krigsdrabbade landet uppgår till över 65 miljoner kronor.

Väsbybon Halyna Hlushko, 41, är en av dem som har engagerat sig. Hon försökte få tag i en insamlingslokal i Väsby, men det slutade med att hon tar emot saker hemma.

– Det är många som vill hjälpa till. Det finns redan några insamlingar i Väsby, men jag tar även emot saker som jag kör in till Sveavägen, där lastbilar går till polska gränsen.

Brist på medicin

Enligt Halyna är det främst brist på medicin, skyddsvästar, hjälmar, liggunderlag och sovsäckar.

– Inte så mycket kläder, det finns det mycket av. Folk kanske har svårt att få tag på hjälmar och liknande, sovsäck och liggunderlag är lättare att skänka.

Halyna kom till Sverige för tio år sedan och bosatte sig så småningom i Upplands Väsby. Hon är uppvuxen i den lilla staden Truskavets i västra Ukraina, där hennes föräldrar bor kvar.

– Truskavets har inte blivit attackerat. Än. Men jag är jätteorolig för mina föräldrar och pratar med dem varje dag. Jag vill att de ska komma till Sverige, men de vill inte lämna sitt hem. De är båda sjuka i diabetes och högt blodtryck och medicinerna börjar ta slut på apoteken där.

Hon berättar att många faktiskt flyr till Truskavets, som är en känd kurort i Lviv-regionen.

– Hundratals människor kommer till kurorten med tåg, bussar och bilar.

Trodde inte det skulle ske

Att det skulle bli krig i Ukraina var något Halyna faktiskt inte trodde skulle ske. Den 24 februari blev hon väckt av sin sambo.

– Han sa: "Jag har dåliga nyheter. Kriget har börjat." Jag trodde honom inte först, det har ju cirkulerat mycket falsk information.

Sedan dess har hon levt i en konstant oro.

– Jag har knappt sovit på nätterna. Man sover några timmar, vaknar och stirrar på telefonen. Och varje morgon ringer jag mina föräldrar.

Halyna jobbar på en förskola i Sollentuna och har fått mycket stöd av kollegor och chefer.

– Det ukrainska folket känner stor tacksamhet till det svenska folket. Det är fantastiskt hur alla vill hjälpa till.