Lär sig. Emma Tsud har hunnit odla färdigheter i både segling och svenska. Än så länge föredrar hon dock att ta snacket på engelska. Foto: Mikael Andersson

Ukrainska barn fick vind i seglen på Ulvsundasjön

Kriget i Ukraina har fått en oväntad följd för några av de barn som flytt till Sverige. På Solna seglarskola odlar de ett nytt intresse, som kaptener till sjöss.

  • Publicerad 15:12, 12 aug 2022

Kanske blir det min hobby eller något jag jobbar med i framtiden.

Maria Rasputna satte sin fot i Sverige för fyra månader sedan. Nu bor hon i Barkarby och väntar på att börja skolan. Redan i dag får hon emellertid lära sig ett och annat, som hur man handskas med en optimistjolle.

– Jag gillar att prova på nya saker. Det är en bra erfarenhet, kanske blir det min hobby eller något jag jobbar med i framtiden, säger hon.

Musikintresserad

På hennes 14-åriga huvud sitter en röd bandana. Därmed påminner Maria lite om sångaren i Guns N' Roses när hon glider fram på Ulvsundasjön. Men det är inte Axl Rose som sjunger i hennes favoritband, ty det heter...

– Nirvana!

Vanligtvis dansar hon, eller spelar gitarr. Och vem vet, kanske kan hon bilda ett grungeband med några andra av de 9–15-åringar som deltar på Solna seglarskolas läger denna speciella vecka?

Det som sticker ut: 18 av de 26 barnen är krigsflyktingar från Ukraina.

Full fart. När man fångar upp vinden och båten börjar gå fort, då tycker Maria Rasputna att det är som roligast att segla. Foto: Mikael Andersson

Solna seglarskola ger ukraniska flyktingbarn chansen att lära sig segla. Foto: Mikael Andersson

– Merparten är från Kievområdet. De har inte sett båtar på vattnet tidigare, så det är en helt ny fritidssysselsättning för dem, säger seglarskolans ordförande Fredrik Norén.

Han är också generalsekreterare för Svenska kryssarklubben, där idén om ett ukrainskt seglarläger kläcktes. När Mitt i tittar förbi är gänget inne på dag tre. De har precis tagit sig ut på vattnet för att lära sig kryssa.

Första minuterna står de mest stilla, men snart börjar det hända grejer. Tolvårige Barkarbybon Ivan Kosianenku ser nästan oförskämt van ut när han far fram i sin jolle.

– Roligast är när det blåser som mest, säger han.

Fredrik förklarar för Ivan att "det har du inte upplevt än". Då ser han plötsligt inte längre så avslappnad ut.

Lyckligtvis kan han finna mod i att ha sysslat med simning sedan han var fem.

– När vi kapsejsade i går hjälpte hans goda simkunnighet, förklarar Fredrik.

Ivan får frågan vilken som är den största skillnaden mellan att simma och att segla. Som man frågar får man svar.

– Man blir inte lika blöt när man seglar, säger han.

Instruktör. "Det är det bästa som finns, att lära barn att segla och se glädjen och entusiasmen när de känner att de kan det", säger Fredrik Norén. Foto: Mikael Andersson

Simmare. Ivan Kosianenku är van vid vatten sedan tidigare. Foto: Mikael Andersson

Tillgängligheten viktig

För Fredrik Norén spelar vattnet en viktig roll i integrationsarbetet. Han har tidigare lett en liknande satsning, då för flyktingbarn från Syrien.

– I Stockholm har vi vatten överallt. Att inte skapa tillgänglighet till det gör att vi har en massa ungdomar som inte får den kontakten, som inte vet om det, säger han.

Huruvida det blir fler ukrainska seglarläger återstår att se. Det beror inte minst på hur kriget i Ukraina utvecklar sig, menar Fredrik.

Klart är i alla fall att det nuvarande har gett mersmak bland deltagarna. En av dem är Emma Tsud, 15, som tycker att segling är en avkopplande aktivitet.

– Jag kommer förmodligen att göra det mer i framtiden, säger hon.

Emma bor med familjen i Danderyd och väntar även hon på att skolan ska börja.

– Jag kan några svenska ord: "mjölkchoklad", "tunnelbana" och så några stationsnamn, säger hon.

Och hon får tillfälle att slipa vidare på både språk- och båtkunskaperna. När lägret är över har det bestämts att ukrainarna får fortsätta träna segling, en kväll i veckan.

Solna seglarskola ger ukrainska flyktingbarn chansen att lära sig segla. Foto: Mikael Andersson

Solna seglarskola

Seglarskolan bedrivs av den ideella idrottsföreningen Solna Strands kappseglingsklubb som håller till vid Huvudsta strandbad.

Simkunnighet är ett krav för att delta i seglarskolan.

Förutom optimistjolle erbjuder seglarskolan utbildning i att segla katamaran.

Samtliga instruktörer är certifierade av Svenska seglarförbundet, SFF. Vid seglarlägret för ukrainska flyktingbarn medverkade sju instruktörer.

En av instruktörerna talade lyckligtvis ryska och fungerade som tolk åt de barn som inte kunde tillräckligt bra svenska eller engelska.

Källa: Solna Strands kappseglingsklubb

Visa merVisa mindre