Minnestur. Den 24 mars varje år åker Hillevi Andersson och tittar på de platser där hon, enligt egen utsago, mötte ett ufo i Vallentuna 1974. Foto: Uffe Lindeborg

Ufo-gåtan i Vallentuna ännu ej löst – Hillevi minns dagen 1974

Vallentuna hamnade i världens blickfång efter en våg av mystiska händelser och olika ljussken i Markim. Hillevi Andersson har fortfarande knivskarpa minnen från händelserna som inträffade den 24 mars 1974. Bland ufo­experter kallas händelserna för ”Vallentunavågen”.

  • Publicerad 16:30, 23 mar 2017

Hillevi Andersson och hennes make Ingvar åker samma resa genom Markim varje år. För att minnas den oförklarliga kontakten med det som Hillevi hävdar var ett ufo den 24 mars 1974. Då var hon 36 år. I dag, 43 år senare, är minnesbilderna fortfarande starka.

Vi hoppar in i makarna Anderssons bil för att åka den rutt de tar varje år sedan händelserna ägde rum. Maken Ingvar kör och Hillevi guidar Vallentuna Nyheter genom händelserna.

– Här skedde första kontakten, säger Hillevi, pekar ut över ett fält mittemot Vasaskolan, och fortsätter:’

– Jag och våra tre barn satt i bilen för att åka till mina föräldrar. Vi såg ett stort ljussken och följde det längs vägen till Orkesta IP.

Ljuset försvann men dök åter upp vid Hagakorset och Hillevi tyckte det såg ut som en farkost. Och den fortsatte att följa deras bil.

– Det var märkligt. Efter en stund lyfte den och blev orange som en liten apelsin i luften.

Hilevi och barnen körde vidare hem till hennes föräldrar som bodde på en skogstomt i Malmen, i närheten av Hagakorset. Där dök ett ljus upp över skogen igen just som Hillevi och hennes pappa pratar om att TV:n flimrade och hade stora svart-vita streck över rutan.

– Framför oss hängde plötsligt en stor farkost i luften. Samtidigt lös tre ljusstrålar från marken. Ljuset började hoppa i sicksack och den orangefärgade bollen svävade ovanför.

Annorlunda beteende

Hillevi slog larm direkt när hon kom hem. Maken Ingvar var hemma och tog emot nyheten med viss skepsis. För honom hade nästan allt naturliga förklaringar.

– Hillevi hade varit borta länge och såg skärrad ut när hon kom hem. Jag trodde ju inte på det direkt. Men konstigast var att Hillevi kastade sig på telefonen och började ringa till polisen och försvaret. Det var inte likt henne, säger Ingvar Andersson.

Händelsen skulle komma att bli en av världens mest oförklarliga ufogåtor. ”Vallentunavågen”, som ufoexperter kallat det, inledde en massiv insats från försvaret och efter många labbrapporter har ännu ingen lyckats presentera en naturlig förklaring.

Inom ett par kvadratkilometers område i Markim i Vallentuna hade en våg av märkliga saker inträffat. Inte mindre än 76 rapporter från 31 personer registrerades hos myndigheterna. Samma kväll drabbades många TV-apparater i området av kraftiga störningar.

Flera pratade om orangefärgade klot, ljusstrålar och ljus med ryckiga rörelser. En person som hävdade att denne blivit förd ombord på en farkost intervjuades under hypnos. Även Hillevi erbjöds att berätta under hypnos.

– Jag sade ifrån eftersom jag inte hade några minnesluckor från händelsen som den andre personen hade. Däremot fick jag uppsöka sjukhus med smärtor i magen efter händelserna. Det kändes som att jag skulle gå av vid midjan. De tog prover och sa att jag hade förhöjd förekomst av vita blodkroppar. Sedan frågade läkarna om jag utsatts för strålning.

Första observationen

En av de saker som fått maken Ingvar att köpa berättelsen från Hillevi är pådraget från myndigheterna. Och den tystnad som varit runt resultatet från olika undersökningar på de platser där observationer gjorts.

– Vi fick inte berätta att Foa (försvarets forskningsanstalt) var här och gjorde mätningar, bland annat vid Vasakullen i Lindholmen där delar av marken var svedd efteråt. De kom i skyddskläder och plockade med pincetter och lade i askar. Då började jag förstå vidden av det jag har varit med om, säger Hillevi.

Många ufo-rapporter samma år

1974 inträffade flera oidentifierade aktiviteter i Vallentuna. Under året inkom 93 olika iaktagelser från Vallentunabor. 20 namngivna personer och 11 anonyma stod för dessa rapporter. Ett gift par stod för 39 av de rapporterade fenomenen. Det svenska försvaret registrerade under året 21 rapporter, ufo-grupperna ännu fler.

Källa: Riksorganisationen UFO-Sverige.