Konsulat. Här på Näset söker många många afghaner hjälp i konsulära ärenden. Men lokalen är för liten att rymma alla som köar. Foto: Pekka Pääkk

UD lyfter stöket på Näset

Daniel Källenfors (M) ger UD både ris och ros efter möte om afghanska konsulatet där han ber om hjälp med situationen. – Mötet var positivt. Men hjälpen kunde vara mer konkret.

  • Publicerad 06:15, 7 apr 2021

Daniel Källenfors (M) har träffat tjänstemän på UD för att be om hjälp med situationen utanför afghanska konsulatet på Näset.

– Det är viktigt att vi ligger på hela tiden, säger han.

Källenfors har engagerat sig i situationen efter att Näsetbor i flera års tid klagat över stök, bråk och folksamlingar på torget. Bland annat har han träffat ambassadör Ghulam Abbas Noyan för att diskutera saken.

Nu vill Daniel Källenfors att UD tar ett tydligare grepp om frågan.

– Mötet var positivt, säger han.

Bland annat är han nöjd med att UD ska ha en dialog med ambassaden om situationen på Lidingö. Men han önskar att UD på ett mer konkret sätt ville hjälpa ambassaden att hitta en mottagningslokal som inte ligger på ett litet torg på Lidingö.

Daniel Källenfors (M). vill ha med hjälp från UD i frågan om Afghanska konsulatet. Foto: Elias Ljungberg

Utrikesdepartementet. UD har en löpande dialog med Afghanistans ambassad. Foto: Pekka Pääkk

Olika tolkningar

Enligt Källenfors ska nämligen UD enligt Wienkonventionen hjälpa ambassader att hitta lämpliga lokaler.

Men UD tolkar konventionen på ett annat sätt.

"I modern tappning tolkas denna bestämmelse som att mottagande stat ska se till att det inte finns diskriminerande lagstiftning som försvårar för ambassaderna att förvärva lämpliga lokaler och vara allmänt behjälplig med information", skriver UD:s presstjänst till Mitt i om Wienkonventionen.

– De känner inte att det är deras ansvar men jag tycker att de borde ta ett större ansvar för den här typen av problem, säger Daniel Källenfors.

Han är också övertygad om att ambassaden har råd att skaffa nya lokaler, då de 2017 köpte en av stockholmstraktens dyraste villor i Nacka för över 40 miljoner kronor.

– De har prioriterat att köpa en villa för 42 miljoner i Nacka, så uppenbarligen har de resurser, säger han.

Om konsulatet

Afghanistans ambassad ligger på Nacka. Men konsulatet – det enda i Norden – där afghanska medborgare från hela Norden kan komma och få hjälp med pass och andra ärenden ligger på Näset på Lidingö.

Lokalerna är pyttesmå. Det här lett till köbildning, bråk och strök på Källängens torg.