Beställ krogmaten via appen Uber Eats och få den levererad till din adress med cykel-, moped- eller bilbud. Cirka 100 cykelbud står redo att börja leverera enligt Uber Eats. Foto: Uber.com

Uber börjar med hemkörning av krogmat i Stockholm

Taxiresor är inte nog. Uber expanderar i Stockholm och startar nu Uber Eats, den senaste budtjänsten för hemkörning av krogmat.

  • Publicerad 20:00, 25 okt 2016

Tjänsten som går under namnet Uber Eats lanseras i morgon onsdag, kan StockholmDirekt berätta, och fungerar på liknande sätt som huvudkonkurrenterna Wolts och Foodoras matleveranser.

Alla beställningar sker i en app och maten körs till valfri adress i centrala Stockholm. Kunderna kan i dag välja mat från ett 100-tal restauranger som Uber tecknat avtal med.

Enligt Zoltan Fekete, general manager ansvarig för Uber Eats i Stockholm, kommer antalet restauranger inom kort att bli fler.

LÄS ÄVEN Uber Pop lägger ner i Stockholm – trots att vd:n är nöjd med hur tjänsten förändrat stan

Ubers matleverans finns sedan tidigare i bland annat USA, Tokyo, Dubai och Australien. Stockholm är en av de första städerna i Europa som kopplas på.

– Vi har ett starkt varumärke här med hundratusentals användare av Uber sedan tidigare. Och Stockholm är en sann matstad så det är naturligt för oss att växa här, säger Zoltan Fekete.

Maten levereras till din dörr

Målet är att nå en genomsnittlig leveranstid på 34 minuter. Till en början kan beställningar endast göras till en adress innanför tullarna.

– Vi erbjuder ett brett sortiment med olika typer av mat och prisnivåer. Allt från finare mat till pizza och burgarställen. Vi kräver ingen exklusivitet av de restauranger som ansluter sig till Uber Eats, utan fokuserar istället på att göra tjänsten så effektiv som möjligt för både restaurang och användare. säger Martin Hedevåg, Sverigechef för Uber.

Leveranserna sker med cykel, moped eller bil.

Chaufförer som kör taxi för Uber i dag kan utöka sin verksamhet genom att köra mat de timmar då efterfrågan på taxiresor är låg.

Är det bra eller dåligt att att Foodora och Wolt redan är igång med det här i Stockholm?

– Uber har aldrig duckat för konkurrens. Det pushar oss att bli bättre, säger Martin Hedevåg.

Enligt Uber själva kommer den stora tävlingen med konkurrenterna på marknaden att handla om effektivitet.

– Vi har i samband med lansering inga leveranskostnader och kräver inga minstabeställningar och kan leverera mellan 11 och 23 sju dagar i veckan. Vi har mycket kunskap på logistikområdet och vi vet att vi kan vara effektiva, säger Zoltan Fekete.

Konkurrenten Foodora har på senare tid väckt uppmärksamhet för företagets avsaknad av kollektivavtal. Hos Foodora har cykelbud en lön på 70 kronor per timme plus en bonus per leverans.

LÄS ÄVEN Matleverantören Foodora anklagas för att dumpa lönerna

Uber Eats har inte heller kollektivavtal och budens lön varierar. Enligt Zoltan Fekete är cykelbuden garanterade en minimigaranti på 100-120 kronor per timme, åtminstone till en början. På längre sikt är tanken att budens lön ska vara enbart provisionsbaserad.

Det bekräftas av ett bud som StockholmDirekt pratat med. Budet som inte vill skylta med sitt namn uppger att hen är helt fri att välja vilka timmar hen kan arbeta och att det just nu ges en garanti på cirka 120 kronor per timme.

– Det finns vissa bonusar också. Som i dag när det regnar får jag en bonus på drygt 290 kronor per timme om jag lovar att jobba mellan 11.30 och 14.30, säger hen.

Bra extrajobb

Budet säger att jobbet är perfekt för en person som på grund av till exempel språkförbistringar har svårt att få andra jobb i Stockholm.

– Jag kommer att hålla på så länge avtalet är så här bra. Längre fram kanske garantilönen försvinner och då får vi se. Då lär det väl bara bli 70–80 kronor per leverans eller så.

Enligt Zoltan Fekete får bilbuden ersättning enligt samma modell som cykelbuden. 

– Under en startperiod erbjuder vi minimigarantier per timme medan vi optimerar systemet. Målsättningen är att gå mot en provisionsbaserad modell, säger Zoltan Fekete.

Uber Eats lanseras i dag onsdag. Appen kommer att vara tillgänglig för allmänheten från och med klockan 11.

Martin Hedevåg, Sverigechef på Uber. Foto: Uber.com

Zoltan Fekete, general manager ansvarig för Uber Eats i Stockholm. Foto: Uber.com