Barnen blev inte rädda. Det var mer: "Mamma, jag har sett en ubåt". Foto: Mostphotos

Ubåten på Bosön: Jolleklubben visste inget

Jolleklubbens styrelse fick vetskap om ubåtsobservationen vid ett av klubbens sommarläger flera månader senare. – Det handlade om att de kanske såg en ubåt på långt håll. Det har jag också gjort under mina 30 år på sjön, säger Patrik Björklund, ordförande.

  • Publicerad 16:54, 26 okt 2018

Dagens Nyheters avslöjande att barn och instruktörer på ett seglarläger på Bosön ska ha observerat en ubåt i somras har väckt stort intresse.

Mitt i pratar med Jolleklubbens ordförande Patrik Björklund om händelsen, klubben var ansvarig för lägret. Men styrelsen blev inte informerad om observationen förrän flera månader efter händelsen.

– Vi hade det uppe på ett styrelsemöte i september. Vi har möten den andra måndagen varje månad. Vi fick veta det här via DN. De ville veta om vi hade mer info, vilket vi inte har, säger han.

Tycker du inte det var konstigt att ni som styrelse inte blev informerade?

– Vi blev inte informerade för att de kanske såg en ubåt på långt håll, det har jag också sett, under mina 30 år på sjön har jag sett ubåtar på långt håll 4,5 gånger, då rapporterade inte jag det till höger och vänster.

Har ni gått ut med någon information till föräldrarna till barnen som var på lägret?

– Nej,  men vi diskuterade det.  Det handlade om att  av tränarna ville vara anonym. Men också att de såg en ubåt på långt håll, det handlade inte om en olycka, eller rädda barn som och sitter och gråter. Alla var glada. det var mer:  ”Mamma vi har sett en ubåt”. 

Är det möjligt att en ubåt skulle kunna komma så långt som till Bosön?

– Det är 100 procent möjligt, det är bara att följa farleden. Men jag ser inget bra motiv till att en ubåt från främmande makt skulle dit. Varför skulle de åka och titta på en seglarläger?

Känner du oro för seglarverksamheten efter detta?

– Nej. Det är jättedumt men vi kan inte gör så mycket åt det, det är en farled utanför så i princip vilka båtar som vill får köra där. Jag är faktiskt mer rädd för stora motorbåtar som kör vårdslöst.

Vad tror du själv då, var det en ubåt?

– Det kan jag inte svara på. Jag har bara läst om det i tidningen. Marinen säger att det  såg ut som en ubåt. Men det är konstigt att den skulle  visa hela överbyggnaden mitt på dagen istället för att gå upp med periskopet på på natten.