Tyskt riskkapitalbolag köper Hemblas 454 lägenheter i Tureberg

Det tyska riskkapitalbolaget Vonovia köper upp Blackstones kontrollpost av Hembla – 61,2 procent av kapitalet och 69,3 procent av röstandelen – för 12,2 miljarder kronor. För 454 hyresgäster i Tureberg innebär det ännu en ny ägare efter att lägenheterna privatiserades då Sollentunahem sålde fastigheterna 2009.

  • Publicerad 11:05, 25 sep 2019

– Ständiga ägarbyten ställer till en massa trassel. Nu vet man inte vad som händer, säger Thomas Axelsson, ordförande för Hyresgästföreningen i Sollentuna.

Hyresgästföreningen var emot privatiseringen från början. Man menade att Sollentuna med utförsäljningen gjorde sina medborgare till handelsvaror, och att de privata fastighetsbolagen bara är ute efter snabba klipp på hyresgästernas bekostnad.

Flera ägarbyten

De 454 hyresgästerna i fastigheterna Traktören 5 och 15 på Oppigårdsstråket, Malmvägen och Tingsvägen har också fått se flera ägarbyten sedan privatiseringen då Wallenstam köpte av Sollentunahem.

2014 sålde Wallenstam till D.Carnegie. 2016 blev D. Carnegie en del av amerikanska riskkapitalbolaget Blackstone, som har kritiserats av FN för sina affärsmetoder.

FN-experter varnar: Hemblas hyreshöjningar tvingar folk från hem

2018 bytte D.Carnegie namn till Hembla, enligt Hyresgästföreningen för att namnet D.Carnegie var alltför skamfilat.

Nu näst störst i Sverige

Och nu säljer alltså Blackstone Hembla till tyska Vonovia som i fjol tog sitt första steg in i Sverige genom att ta kontroll över Victoria Park, som äger 16 638 lägenheter i främst Göteborg, Malmö och Stockholm.

Via köpet av kontrollposten i Hembla får Vonovia kontroll över ytterligare 21 411 lägenheter och är med nu totalt över 38 000 bostäder i Sverige landets nästa största bostadsägare, strax efter allmännyttiga Svenska Bostäder i Stockholm.

12,2 miljarder i köpeskilling

Den totala köpeskillingen för samtliga aktier i köpet av Hembla är 12 225 miljarder.

– Vi är långsiktiga ägare av hyresfastigheter och erbjuder attraktiva bostäder av hög kvalitet. Efter förvärvet av Victoria Park förra året har vi märkt att vår strategi att erbjuda våra hyresgäster hög kvalitet och en god boendemiljö har fullt stöd av våra svenska kollegor. Vår investering i Hembla kompletterar vår nuvarande närvaro i Sverige, säger Vonovias vd Rolf Buch.

”Lång erfarenhet av att skapa värde”

Han förklarar att Vonovia har ”lång erfarenhet av att skapa värde för både hyresgäster och aktieägare”.

– Något vi uppnår genom vår långsiktiga expertis, våra heltäckande tjänster och med bättre upphandlingar och finansiering. Med denna hållbara och mycket långsiktiga inriktning lever vi upp till vårt sociala ansvar.

”Har fått mycket kritik i Tyskland”

Prat om ”långsiktighet” och ”socialt ansvar” har dock hyresgästerna i Traktören 5 och 15 hört förr, egentligen vid varje försäljning. Hyresgästföreningens Thomas Axelsson är skeptisk.

– Vi vet inte i dag hur det blir, men vi vet att Vonovia har fått mycket kritik i Tyskland för sina affärsmetoder med tokrenoveringar och höjda hyror, säger han.

Nu startar utförsäljningarna av 2000 hyresrätter i Sollentunahem

Skottlossning mot bostad i Rotebro

Nyheter Grannar slog larm Strax efter klockan 2 i natt larmade flera personer polisen om skottlossning i Rotebro i Sollentuna.fredag 24/9 7:00

Tingsrätten: ”Tjatsex är inte våldtäkt”

Nyheter Tonårspojke i Sollentuna friad från åtal om våldtäkter En tonårig pojke från Sollentuna har friats i tingsrätten där han stod åtalad för flera våldtäkter och sexuellt ofredande. Rätten bedömer att han har övertalat, men inte tvingat, sin flickvän till...fredag 24/9 6:20