Andreas Bergman, Gustav Hökstrand, Joel Söderbäck och Simon Åhnberg startar tysk bistro i Paradisos gamla matsal. Foto: Albin Heyman

Tyskland flyttar in på Timmermansgatan

Paradisos gamla matsal är ett minne blott. Restaurangen går igenom en transformation och kommer ut på andra sidan som ett tysk bistro. Samtidigt flyttar en ölhall in i källaren.

  • Publicerad 15:18, 6 nov 2020

På Timmermansgatan ska en bit av Tyskland flytta in. Där Paradiso tidigare haft sin matsal ska nya bistron Liebling ta plats.

– Matsalen har sett likadan i 30 år, så vi kände oss redo att testa något annat. Liebling är en bistro efter ett koncept som vi haft på lur i några år, och vi tänkte att det skulle passa bra där, säger krögaren Joel Söderbäck.

Bakom nyöppningen står, förutom Joel, Andreas Bergman och Simon Åhnberg. Tillsammans driver de bland annat Paradiso och Tjoget i Hornstull.

– Liebling ska ha en matprofil som är ärlig och klassiskt tysk, men med fotfäste i andra länder. Det kommer inte vara den vanliga, mossiga tyska matkulturen, utan en tolkning av tysk mat 2020, säger Joel.

"Vi satsar oss ur krisen"

Att satsa på att öppna nytt mitt i en pandemi kan vara lite marigt, men gänget tror på sin idé.

– Vi satsar oss ur krisen. Vi kände också att vi behövde göra något nytt och spännande, och även i dessa tider är det kul när det händer något på restaurangscenen, säger Andreas.

Än är inte premiärdatumet helt bestämt, men bistron ska slå upp dörrarna i slutet av november.

– Det känns skitkul och stressigt, som alltid inför en nyöppning. Just nu ser det ut som en byggarbetsplats, men vi är enormt peppade, säger Joel.

Skrål i källaren

Paradisos bar kör på sig som vanligt, men dess källare ska också få sig ett lyft när Liebnings Ölbar öppnar.

– Ölbarens konceptet bottnar i ljus, god öl och stimmig musik. Maten och drycken där ska vara inspirerat av bistron, men med stämning som i baren, säger Andreas.

Källaren öppnar några veckor efter bistron, och ambitionen är att de tillsammans ska göra stället till en institution.

– Vi vill att det här ska bli ett litet nöjespalats. Det ska tilltala en bred massa, från livliga ölhallsgäster till en vuxen och hungrig publik som är sugen på god korv och grym tysk öl, säger Joel.

Bistro Liebling

Öppnar i slutet av november på Timmermansgatan.

Kreativ chef för köket är Tjogets köksmästare Elias Nador. Restaurangchef blir Gustav Högstrand från bland annat restaurangen Aloë, med två Michelinstjärnor.

Med på mattåget är också tyske Andreas Froebrich som skrivit en kokbok om tysk matkultur.

Förutom bordsservering kommer det även finnas en delicatessendisk för take away.

Liebling är tyska, och betyder älskling.

Visa merVisa mindre