– Vi gick lite vilse, säger Marcela Velarde och skrattar till.

Efter en, eller var det två, timmars promenad tillsammans med familjemedlemmarna Roberto, Valentina och Noemi Rojas, är de nu på väg tillbaka för att avnjuta den medtagna matsäcken. Det blir korv med bröd och varm choklad med marshmallows och grädde. De har bott i Skogås i två år men visste inte att Tyresta fanns förrän nu.

– Jag läste om det på Facebook. Jag trodde det var ett skämt! Vi kommer definitivt komma tillbaka hit, säger Marcela Velarde.

– Man har ju alltid varit här ute med jyckarna, plockat bär och svamp, säger Lasse Johansson, 79 år, i dag på promenad med barnbarnets hund Bonzo, 2 år.

I drygt femtio år har han bott i området och sett det gå från friluftsområde till nationalpark.

– På femtiotalet var jag här som scout, i mitten av tonåren. Det är jättemånga fler här sedan pandemin. Många som aldrig varit här. En gång träffade jag på en kille mitt ute i ingenstans som bara ”var går bussen?” haha. Det är väl bra att vi kan dela det här. Vi är begåvade med så många fina områden i Haninge.

Snön öser ner över ängen intill trädlinjen där Tyresta börjar.

Här är syskonen Alwa Berglin, 8 år och Adrian Berglin, 6 år, i full färd med att designa den bästa möbeln: en snösoffa med en fåtölj som sitter fast på ena kortsidan. Pappa Andreas Berglin berättar att de bor i Gröndal och att det är andra gången de är här.

– Men vi lär absolut komma tillbaka, speciellt om det är mycket snö och sen till sommaren, säger han och huttrar. Det är svårt att få hem barn när det är så kul med snö!