Emma V Larsson tar sig ut i Tyresta så ofta hon kan. Foto: Sacharias Källdén

Tyresta har en given plats i Emmas böcker för barn

Det var i skogen i barndomens Haninge som Emma V Larssons kärlek för naturen tog sin början. Det är också i naturen som hon nu hittar inspiration till sina böcker – och tar med läsarna på äventyr i Tyresta och på Nåttarö.

  • Publicerad 15:15, 20 nov 2020

Vi har stämt träff i Tyresta by och Emma V Larsson står redo att ta oss med ut på slingan som leder mot Årsjön. Hon stannar till vid nedfallna träd och pratar entusiastiskt om olika mossor.

– Tyresta är en av de platser som jag inspireras mest av, och jag har tillbringat så mycket tid här. Tänk att det finns en urskog som den här så nära en storstad. Det är väldigt unikt, säger hon.

Det är också här i Tyresta som hennes första barnbok ”Det stora skogsäventyret”, illustrerad av Tyresöbon Maria Trolle, utspelar sig. I boken får man följa med 9-åriga Vidar ut på äventyr i nationalparken.

Emma V Larssons två böcker om nioårige Vidars äventyr i Tyresta och på Nåttarö riktar sig till barn som är 6–9 år. Illustrationerna är gjorda av Tyresöbon Maria Trolle. Foto: Maria Nykvist

Relation till skogen

Idén till boken fick hon när hon väntade sitt första barn.

– Jag tänkte på hur jag ville introducera friluftslivet och skogen för honom. Jag vill att barn från tidig ålder ska få en fin relation till skogen, både för sin egen men också för framtidens skull. Får man det tidigt så tror jag att den kan bli livslång och då tar man hand om den bättre än vad som hittills gjorts, säger hon.

Hon växte upp i Jordbro, och det var där hon tidigt fick en nära relation till naturen.

– Skogen bakom huset var min lekplats. Jag kan inte minnas var annars jag lekte. Där byggde jag kojor och gjorde hinderbanor. Skogen är överlägset bäst när det kommer till lek och fantasi, säger hon.

Urstigen i Tyresta är en favorit för Emma V Larsson och hennes barn. Foto: Sacharias Källdén

I våras kom uppföljningen på Vidars äventyr. I ”Det stora tältäventyret” har turen gått vidare ut i Haninges skärgård till Nåttarö.

– Även det är en plats jag ofta återvänder till. Det finns så bra element där till en spännande historia, bland annat en grotta där en drottning en gång i tiden ska ha gömt sig. Jag vill att Vidar ska vara en vägvisare ut. Han drömmer om stora äventyr och lär sig att de inte behöver vara långt borta, säger hon.

Naturguide för barnfamiljer

Just nu skriver hon på en guidebok riktad till barnfamiljer, där hon listar naturupplevelser i Stockholmsområdet. Som journalist för friluftsmagasin får hon ofta mejl med frågor om hon kan tipsa om lättillgängliga utflykter.

– Det är många som vill ge sig ut men de vet inte riktigt vart eller hur. Den här boken kommer att underlätta för det. Den handlar inte bara om vad man kan göra utan också hur man tar sig dit och om det går att parkera där till exempel. Jag vill slå ett slag för hemester i pandemitider som nu, det finns så många fina platser här i närheten, säger hon.

Emma viker upp på en stig och ser sig om efter en sten att slå sig ner på. Hon tar fram termosen ur ryggsäcken och häller upp en kopp kaffe. Solen skiner och det är en perfekt krispig höstförmiddag.

– Jag tror att många gör det för krångligt för sig när de ska ut i skogen. Det gäller att inte vilja för mycket, utan att lägga det på en lagom nivå. Man går så långt man orkar sen sätter man sig ner och äter. Det behöver inte vara svårare än så här, säger hon.

Emmas 6 bästa utflyktsmål i närheten

Tyresta Nationalpark. ”3,5 km vandring från Tyresta by till Årsjön, eller urskogsstigen på 2,5 km.”

Gudö å. ”Hyr en kanot och paddla vidare till Långsjön och in i smala djungellika Gammelströmmen.”

Havtornsslingan på Gålö. ”Kuperad 4,5 km lång led som slingrar sig upp och ned för havsklippor med otroliga vyer.” 

Nåttarö. ”Här finns riktiga paradisstränder med kritvit sand.” 

Rudan. ”3,7 km långa vandringsleden Harspåret.”

Hanveden. ”Sörmlandsleden från Handen till Paradiset. Här finns ett utsiktstorn som är Stockholms högsta punkt.”

Visa merVisa mindre

Tyresta nationalpark är en stor favorit och inspiration för Emma V Larsson. Därför var det givet att den skulle få ta plats i hennes bok. Foto: Sacharias Källdén

Det här är Emma V Larsson

Ålder: 35 år.

Familj: Sambo, två barn 2 och 3,5 år gamla.

Bor: I Tungelsta i Haninge.

Gör: Journalist och författare.

Aktuell: Tilldelades nyligen Byggnads kulturstipendium för att skriva en guidebok till naturupplevelser i Stockholmsområdet. Hennes senaste bok "Det stora tältäventyret" är en av barnböckerna som Statens kulturråd har valt att lyfta i årets Barnbokskatalogen.

Visa merVisa mindre

Emma V Larsson skriver nu på en guidebok för barnfamiljer. Foto: Sacharias Källdén