Tara Babulfath har nyligen kommit hem med ett silver i kadett-EM i judo. Kadett-EM är för åldrarna 15-17 år. Matchbilden är från EM. Foto: Ida Babulfath, Anna Zelonija

Tyresötjejen Tara tog historiskt EM-silver i judo

15-åriga Tara Babulfath från Tyresö tog nyligen hem ett historiskt EM-silver i judo. Hon är den första svenska finalisten i kadett-EM sedan 2008.

  • Publicerad 14:00, 2 sep 2021

Mitt i har tidigare skrivit om Tara Babulfath och hennes lillasyster Hanna, som båda har tävlat i judo i flera år.

Nu har Tara tagit ett silver i EM för kadetter, som är för 15-17-åringar. Det ägde rum i Riga den 17 augusti. Hennes glädje över silvret var först inte självklar.

– Jag hade precis förlorat matchen, det sved när jag var så nära att vinna. När jag hade hunnit smälta det insåg jag att jag hade vunnit en EM-medalj, säger Tara Babulfath.

Häftig känsla

Tara är rankad tvåa i världen i sin viktklass, men det är första året i kadett-EM så hon kände ingen press.

– Om jag känner press brukar jag tänka på varför jag gör det här och det är för att jag älskar det. Tävlingar är som ett kvitto på min träning.

Hon berättar att det var en häftig känsla att gå in till EM-finalen.

– Jag vet att jag redan hade en medalj, jag kunde bara gå in och göra mitt absolut bästa. Finalen är det jag brukar vara minst nervös inför.

Känd konkurrent

I finalen mötte Tara fransyskan Pauline Cuq, som hon tidigare hade förlorat mot i finalen i Europacupen i Tjeckien tidigare i somras.

– Jag vet hur hon kör, men jag brukar inte lägga så stor vikt på andra utan jag kör det jag är bra på. Det jag gör på träning lär jag vara bra på under tävling, säger Tara.

Internationella tävlingar har varit inställda under hela pandemin, men i somras kom de igång igen och Tara deltog i tre Europacuper i Kroatien, Tjeckien och Rumänien.

– Jag hade inte tävlat på 1,5 år och var nervös. I Tjeckien släppte det lite och sedan blev jag bara tryggare och tryggare inför varje tävling.

Nu satsar hon på OS i Paris om tre år.