Över 1 000 porträttbilder var med och tävlade i det senaste SM i fotografi.

För Tyresöfotograferna Jenny Puronne och Jenny Ivarsson slutade det med varsin bronsmedalj, i kategorin gravid respektive kreativt barnporträtt. Att deras bilder rankas bland de bästa i landet i tävlingen är inte ovanligt.

Tillsammans har de två fotograferna runt 15 medaljer i SM i fotografi, som arrangeras av Svenska porträttfotografers förbund.

Bytte bana i livet

De hittade till yrket på liknande sätt.

Jenny Puronne växte upp med en pappa som var fotograf och "fick en kamera i handen på 1970-talet". Men det var först för 20 år sedan som hon tog fotograf som sitt yrke efter att ha blivit sjukskriven.

– Min kreativitet skrek i mig och jag startade eget, kastade mig ut i en ny värld utan att veta om jag skulle kunna leva på jobbet. Det var tvunget.

Också Jenny Ivarsson hittade sin väg under en omvälvande tid.

– Jag blev utbränd och var tvungen att ändra prioriteringar i livet. En del av min rehabilitering var att vara kreativ. Jag började fotografera mer och kände att jag inte kunde få nog av det. Jag hittade det jag brann för, säger Jenny Ivarsson.

Hon tar oftast bilder på bebisar men också till exempel äldre barn, bröllopspar och gravida är vanliga motiv.

– Jag fotograferar nyfödda allra mest. Jag tycker att det är så fascinerande att bebisar har en egen personlighet från början.

Medaljer gav mersmak

Jenny Puronnes fotografbana fick en vändning efter att hon i mitten av 2010-talet fick sina första medaljer i SM i fotografi.

– Det gav mig mersmak. Jag började få in en story i bilden och tänka till exempel komposition redan i planerna. Idéerna kom till mig och jag började ta in modeller och leka utanför boxen. Det satte fart på redigeringen, den biten exploderade totalt.

Jenny Ivarsson skjuter in:

– Du är otroligt kreativ med redigeringen.

För dem båda är det numera självklart att tävla med sina bilder i SM, där de också jobbar ideellt.

Jenny Puronne har även dömt i bland annat SM och betygsatt de anonyma bilderna utifrån bland annat komposition, skärpa, ljus och inte minst bildernas så kallade impact.

– Det kan sägas vara wow-effekten i bilden, om bilden fångar dig eller inte, säger hon.

Hon tävlar för att det sporrar hennes utveckling som fotograf.

Jenny Ivarsson lockas av samma anledning.

– För min del handlar det mycket om utvecklingen och utmaningen, för att tävla måste man tänka nytt hela tiden.

Älskar sina yrken

De känner båda att de har hittat rätt yrke.

– Jag har inte haft ett annat jobb på 20 år. Jag mår hellre bra än tjänar massa pengar. Det här fyller mig med en mening i livet, säger Jenny Puronne.

– Jag älskar det, det är helt fantastiskt. Jag älskar att träffa människor och skapa med hjälp av fotografering, säger Jenny Ivarsson.