Familjen Kvarnström, bestånde av Emelie, Emil, Neo och Nox (plus två tonåringar som inte är med på bild). Under första deltävlingen minskade familjen sitt hushållsavfall med 14 kg. Foto: Stina Gerhardt

Tyresöfamilj i täten i tävling om att minska avfall

250 hushåll från 50 olika kommuner runtom i landet tävlar just nu om vem som kan minska sina hushållsavfall mest. Tyresö som kommun ligger på en femteplats och familjen Kvarnström från Bollmoraberg är bland dem som minskat sitt avfall mest.

  • Publicerad 14:11, 14 jun 2022

Börja enkelt och gör små förändringar.

Det är halvtid i tävlingen Minimeringsmästarna, som går ut på att minska hushållsavfall. I tävlingen ställs 50 kommuner mot varandra och Tyresö ligger på en femteplats när halva tävlingen återstår.

Även enskilda familjer tävlar mot varandra. Tyresö representeras bland andra av familjen Kvarnström, efter att Emelie anmält familjen till tävlingen.

– Sambon är väldigt pepp och vår fyraåring tycker det är superroligt. Tvååringen fattar inte så mycket men har börjat springa och plocka skräp. Tonåringarna tycker inte det är lika roligt, säger hon och skrattar.

Emelie, som studerar miljövetenskap, var redan innan tävlingen medveten om hållbarhet och problemen med matsvinn. Ändå lyckades hennes familj minska sitt avfall med hela 14 kg mellan de första två vägningarna.

– Ja, jag vet inte riktigt hur vi lyckades med det. Vi gjorde inga stora förändringar, utan snarare många små saker. Tänkte lite extra noga på vilka förpackningar vi köpte och avslutade prenumerationer på tidningar som vi ändå har digitalt, säger Emelie Kvarnström.

Emelie är genom sin medverkan i tävlingen en så kallad "Minimeringsmästare" och dokumenterar sitt minskande svinn på sociala medier. Förhoppningen från arrangörens sida är att det ska inspirera andra.

– Mitt främsta tips är att börja där det känns lätt. Det är ingen idé att gå ut hårt och plastbanta och försöka gå ner till "zero waste" direkt, för då riskerar man tappa det. Börja enkelt och gör små förändringar, för det krävs inte så mycket för att göra stor skillnad, säger Emelie Kvarnström.

Tävling med lite spill

Minimeringsmästarna drivs av Göteborgsregionen och finansieras av Avfall Sverige, samt de kommuner som deltar i tävlingen.

Totalt 50 kommuner och 250 hushåll deltar i tävlingen.

Deltagande hushåll får i olika deltävlingar specifika utmaningar och lära sig om olika teman, såsom att testa delningsekonomi eller att leva med köpstopp på allt utom mat i en hel månad.

Tävlingen startade hösten 2021 och avslutas 16 oktober 2022.

Källa: Tyresö kommun

Visa merVisa mindre