Det är halvtid i tävlingen Minimeringsmästarna, som går ut på att minska hushållsavfall. I tävlingen ställs 50 kommuner mot varandra och Tyresö ligger på en femteplats när halva tävlingen återstår.

Även enskilda familjer tävlar mot varandra. Tyresö representeras bland andra av familjen Kvarnström, efter att Emelie anmält familjen till tävlingen.

– Sambon är väldigt pepp och vår fyraåring tycker det är superroligt. Tvååringen fattar inte så mycket men har börjat springa och plocka skräp. Tonåringarna tycker inte det är lika roligt, säger hon och skrattar.

Emelie, som studerar miljövetenskap, var redan innan tävlingen medveten om hållbarhet och problemen med matsvinn. Ändå lyckades hennes familj minska sitt avfall med hela 14 kg mellan de första två vägningarna.

– Ja, jag vet inte riktigt hur vi lyckades med det. Vi gjorde inga stora förändringar, utan snarare många små saker. Tänkte lite extra noga på vilka förpackningar vi köpte och avslutade prenumerationer på tidningar som vi ändå har digitalt, säger Emelie Kvarnström.

Emelie är genom sin medverkan i tävlingen en så kallad "Minimeringsmästare" och dokumenterar sitt minskande svinn på sociala medier. Förhoppningen från arrangörens sida är att det ska inspirera andra.

– Mitt främsta tips är att börja där det känns lätt. Det är ingen idé att gå ut hårt och plastbanta och försöka gå ner till "zero waste" direkt, för då riskerar man tappa det. Börja enkelt och gör små förändringar, för det krävs inte så mycket för att göra stor skillnad, säger Emelie Kvarnström.