Regionen har satt in olika insatser i områden där en lägre andel har covidvaccinerat sig. Vaccinationsbussen är ett exempel. Den gjorde sitt första stopp i Granängsringen innan jul. Förra veckan kom den tillbaka för fyra stopp på två veckor.

Det har gått en halvtimme sedan bussen öppnade, vid Mitt i Tyresö:s besök. Över 40 personer står i kön.

Dagen innan öppnade regionen för att fler kan ta dos 3, när tidsspannet ändrades till fem månader efter den tidigare dosen.

– Det är därför det är jättemycket folk i dag, säger Lina Lin, en av sjuksköterskorna som jobbar i bussen.

Leyla Ahmadyar står näst på tur för en spruta. Hon har väntat en timme. Hon flyttade till Tyresö och Granängsringen för 10 dagar sedan och såg bussen på väg hem från lämning på förskolan.

– Det är jättebra att bussen stannar så nära. Det känns viktigt att vaccinera mig för att jag inte ska bli sjuk och för att jag inte ska smitta andra, säger hon.

Lise-Lott Larsson fyller i en hälsodeklaration som den 44:e personen i kön. Hon bor i Tyresö Strand och ska i dag ta sin tredje spruta.

– Jag hade egentligen bokat tid i Haninge längre fram, men när jag fick höra talas om bussen kändes det bra att kunna ta sprutan tidigare med tanke på den stora smittspridningen, säger hon.

Ringen långt under snittet

Mitt i Tyresö skrev i höstas att Granängsringen är det område i Tyresö där lägst andel har tagit två doser av covidvaccinet, enligt siffror från Region Stockholm. Det stämmer fortfarande, också när det gäller de andra doserna.

I september hade cirka 51 procent tagit två sprutor i området, att jämföra med snittet i Tyresö på 74 procent.

Nu har andelen i Granängsringen ökat till knappt 55 procent, visar siffror från förra veckan. Området har haft en något större ökning än kommunen när det gäller dos 2. För första dosen är ökningen tydligt större.

Lise-Lott Larsson får beskedet att hon får komma tillbaka efter lunch för att ta sin spruta i bussen vid Granängsringen. Hon tror att bussen gör skillnad.

– Jag tror att den fångar upp en del som annars inte skulle ha vaccinerat sig, just för att den är lättillgänglig.

John Henriksson, chef för vård- och omsorgsförvaltningen, är inne på samma spår.

– Vi ser jättepositivt på att bussen är här och i ett område med lägre vaccinationstäckning. Om det är lättare att vaccinera sig så tror vi att fler gör det, säger han.

Under dagen vaccinerade sig 145 personer i bussen.