Element, genrebild. Foto: Mostphotos

Tyresöbor är bättre på att spara energi

Nu rankas Tyresö som den 15:e bästa kommunen i Sverige när det kommer till låg energiförbrukning. Kommunens invånare använde mindre energi under 2016 och tog därmed ett jättekliv – förbi rikssnittet – och till en bättre rankning.

  • Publicerad 12:00, 25 maj 2018

 

Placering i rankningen  baseras på hur mycket energi varje invånare använder, och utgår från fastigheterna i kommunen. De sensate siffrorna visar energikonsumtionen under 2016 och listas i det så kallade Energiindex.

Indexet bygger på statistik från Statistiska centralbyrån (SCB) och har tagits fram av Indoor Energy och Ömangruppen.

På ett år gick Tyresö kommun från plats 28 till plats 15 i rankningen. Det betyder att varje invånares energiförbrukning sjönk under 2016 jämfört med året dessförinnan.

Energianvändning låg 2016 på 9,3 MWh per Tyresöinvånare, vilket motsvarar mängden energi det krävs för att köra en vanlig personbil över 1 200 mil. 

Tyresös placering slår även rikssnittet som ligger på 13,6 MWh per invånare. Toppar listan gjorde Nynäshamn med 3,9 MWh och i botten ligger Malung-Sälen med 31,1 MWh per invånare.

– Skillnaderna mellan olika delar av landet beror delvis på olikheter i klimatet och vilken typ av näringsliv som finns där. Men mycket beror också på hur aktivt man arbetar för att energieffektivisera fastigheterna. Här finns en outnyttjad potential att spara energi som är enorm, säger Peter Arvidsson vd Ömangruppen.

Den mesta energin går till att värma och kyla fastigheter, drygt 40 procent.

Vill du veta med om Energiindex? Läs mer här. 

Fakta

Om Indoor Energys och Ömangruppens energiindex

Energiindexet bygger på uppgifter från statistiska centralbyrån om energiförbrukningen 2016 i småhus, flerbostadshus, fritidshus, offentlig verksamhet, samt övriga tjänster (där vanliga kontorsfastigheter, butiker, hotell etc. ingår). Nästan all energi som förbrukas i dessa fastigheter går till kyla och värme. I indexet ingår inte energiförbrukningen inom industrin eller transportsektorn.

Energiindex rankar Sveriges kommuner utifrån hur mycket energi kommunens fastigheter använde per invånare under 2016.

Visa merVisa mindre