Felicia Klingström, 17, är uttagen till BMX-landslaget och siktar på att tävla i EM och VM. Foto: Sacharias Källdén

Tyresöbon Felicia cyklar rakt in i den svenska eliten

Felicia Klingström från Tyresö Strand är uttagen i BMX–landslaget och tävlade nyligen i Europacupen i Italien. Förhoppningen är att vara en förebild för yngre tjejer.

  • Publicerad 14:17, 14 maj 2021

Felicia Klingström, 17, har hållit på med BMX racing i sex år. Det var hennes storebror som fick henne att börja.

– Jag följde med honom på en träning i Älvsjö och tyckte att det var så kul, så jag började också.

Men medan han har slutat, storsatsar Felicia. I höstas startade Sjödalsgymnasiet i Huddinge en nationell idrottsutbildning, NIU, Cykel. Precis som NIU Friidrott, som sedan tidigare finns på skolan, är det en satsning på elitidrott i kombination med studier.

Liten sport bland tjejer

Felicia tillhör första kullen BMX-elever på skolan.

– Det är jag och en tjej till. Vi tränar cykel på skoltid tre gånger i veckan. Det är inte så många 04-or som håller på, men nästa år hoppas de att det kommer minst tio elever till, säger hon.

Felicia Klingström är en av två elever som går nationell idrottsutbildning med cykelintriktning på Sjödalsgymnasiet. Foto: Sacharias Källdén

Det finns olika grenar inom BMX. Felicia håller på med det som kallas BMX racing. Det handlar om att vara snabbast runt en kuperad bana med hopp och kurvor.

– Man kör åtta stycken samtidigt och startar på en brant kulle. Det är som en crossbana, fast med hårt packat grus eller asfalt. Man kör en del på bakdäcken, det går inte att ta sig fram och ha båda hjulen i marken hela tiden, säger Felicia Klingström.

Ett varv tar mellan 30 och 40 sekunder.

– Det är en väldigt liten sport i Sverige, den är mycket större i till exempel Belgien.

Tyresötjejen Felicia Klingström hör till landets bästa BMX-åkare. Här tränar hon i Älvsjö. Foto: Sacharias Källdén

Hon är en av få aktiva tjejer i sin ålder här.

– Det är en väldigt mansdominerad sport. Det har ändå blivit lite bättre. Förut var det nästan bara killar i Sverige som cyklade.

För Felicias del innebär det att hon inte haft så många tjejer att tävla mot här hemma. Därför har hon mest tävlat mot killar, som då är ett år yngre.

– Det är en ganska hård och tuff sport. Det är ofta krascher, men det är kul.

Vill bli en förebild

Hon hoppas kunna vara en förebild för yngre tjejer och få dem att fortsätta med sporten när de kommer upp i åldrarna.

– Jag brukar ofta hjälpa till på träningar inom klubben. Många tjejer ser upp till en, det är kul om det får sporten att växa. Och det är kul att pusha de yngre tjejerna att fortsätta våga.

Hemma tränar hon ofta i Flottsbro eller på klubbens bana i Älvsjö. Men nyligen åkte hon till Verona i Italien för att tävla i en världscuptävling. Och hon är uttagen till landslaget, så om EM och VM blir av i Belgien i sommar står hon på startfältet.

– Förra året blev det inställt på grund av corona, men än är det inte inställt i år i alla fall. Det vore väldigt kul om det blir av.

Bor i Tyresö Strand

Namn: Felicia Klingström.

Ålder: 17.

Bor: Tyresö Strand.

Gör: Går första året på samhällsprogrammet med inriktning NIU Cykel på Sjödalsgymnasiet i Huddinge.

Aktuell: Tävlade nyligen i Europacupen i Italien. Uttagen till landslaget och deltar i EM och VM om mästerskapen blir av i sommar.

Visa merVisa mindre

Officiell OS-sport

BMX racing startade i Sverige 1983.

Åtta cyklister tävlar på enkelt utrustade specialcyklar och kör på en specialbyggd bana som är 350 meter lång. Banan har flera kurvor och hinder som ska passeras så snabbt och effektivt som möjligt.

Tävlingen körs i tre kvalificeringsheat, semifinal och A- och B-final.

BMX racing blev officiell OS-gren 2008.

Visa merVisa mindre