Daniel Svenson, som Tristan, och Åsa Thyllman, som Isolde, under operan som nu spelas på Folkoperan. Foto: Sören Vilks

Tyresöbo gestaltar Isolde när Folkoperan gör Wagner

Hon älskar en man som har mördat hennes fästman. Tyresöbon Åsa Thyllman spelar Isolde när Folkoperan sätter upp Wagners kärlekssaga.

  • Publicerad 09:27, 29 okt 2020

Efter att den här artikeln skrevs beslutade Folkoperan att ställa in alla föreställningar av operan från den 29 oktober till den 19 november, på grund av de nya restriktionerna.

I den irländska prinsessan Isolde spelar sopranen Åsa Thyllman vad hon kallar en av operahistoriens största roller när Tristan och Isolde sätts upp på Folkoperan.

– Det är otroligt mäktigt och häftigt. Det är en känslosam bana att ta sig igenom. Isolde har så mycket som ligger under i och med att hon älskar en man som har mördat hennes fästman. Man kan bara tänka sig hur mycket hon känner, säger Åsa Thyllman som bor i Lindalen.

Ett sångmaraton

Den variant av operan som sätts upp på Folkoperan har nyöversatts till svenska och har kortats ner till ungefär tre timmars musik.

– Det är ett sångmaraton. Jag står på scen varenda sekund hela akt 1 och 2, vilket är över två timmar i sträck bortsett från pausen. Jag sjunger såklart inte hela tiden, men måste vara väldigt närvarande.

Hon kallar operan väldigt innerlig.

– Den beskriver kärleken på djupaste nivå. Kärleken mellan dem är så stark att de väljer att mötas i döden för att vara tillsammans för evigt.

Stod på scen som 5-åring

Hon sökte sig till scenen redan som liten. 5 år gammal hade hon sitt första scenframträdande och via musikklasser och musiklärarprogrammet landande hon till slut som titulerad operasångerska 2013.

– Jag älskar att sjunga. Det är mitt uttryckssätt. Vi ska vara skådisar och sjunga. Att få ihop de bitarna och göra historien förståelig så att det berör – då har jag nått mitt mål.

Åsa Thyllman har spelat några föreställningar när Mitt i Tyresö pratar med henne. På grund av coronarestriktionerna har femtio personer suttit i publiken.

– Man får vara tacksam för att man får jobba i dessa tider. Visst är det glest med 50 personer, men vi gör ingen skillnad. De ska få den maffiga upplevelse vi har jobbat fram.

Tyresöbo i tio år

Namn: Åsa Thyllman

Bor: Lindalen

Hur hamnade du i Tyresö?: "Jag flyttade till Stockholm efter mina studier i London och träffade min man. Tyresö ligger ganska nära hans föräldrahem och på rätt sida stan."

Hur trivs du i Tyresö?: "Jättebra. Jag är uppvuxen på landet på Orust och känner att det är skönt att ha närheten till naturen och vattnet. Jag känner mig trygg hät."

Tre smultronställen: Albybadet med friluftsområdet, Sörmlandsleden och Flatenbadet.

Aktuellt: I Richard Wagners klassiska opera Tristan och Isolde på Folkoperan på Hornsgatan. Åsa Thyllman är en två som spelar Isolde.

Efter att den här artikeln skrevs beslutade Folkoperan att ställa in alla föreställningar av operan från den 29 oktober till den 19 november, på grund av de nya restriktionerna.

Visa merVisa mindre

Åsa Thyllman (Isolde) på scen tillsammans med Elisabeth Leyser (Brangäne). Foto: Sören Vilks

Tysk opera med inspiration från keltisk saga

Operan Tristan och Isolde är i tre akter med text och musik av Richard Wagner.

Texten bygger på en medeltida keltisk saga.

Isoldes och Tristans roller kräver "dramatiska och mycket uthålliga röster samt stark pyskisk och fysisk kondition hos sångarna".

Verket hade urpremiär 1865. Den svenska premiären var 1909 på Stockholmsoperan.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre