Foto: Mostphotos

Tyresöbo döms till slutenvård

Den unge Tyresöbo som vid två tillfällen sökt upp en polisman vid dennes bostad i Tyresö har nu dömts till rättspsykiatrisk vård.

  • Publicerad 11:21, 8 jun 2016

Stockholms tingsrätt skriver i en dom från slutat av maj att den man som bland annat hotat en polis med en soft air gun utanför hans hem när hans barn var hemma, led av en allvarlig psykisk störning när brottet begicks.

Lokaltidningen Mitt i Tyresö har tidigare berättat om den kväll i mars tidigare i år, då en rad personer, bland annat polismannen och hans barn, utsattes för Tyresöbons hot. Beväpnad med en soft air gun slog han sönder rutor hos polismannen, vars barn grät av skräck.

Mannen fortsatte sedan att hota ytterligare två män med sitt leksaksvapen, bland annat en bilförare som han tvingade till sig skjuts av. Innan han greps försökte han att råna en kioskägare i Tyresö centrum.

Flera av de hotade vittnade under rättegången i maj om hur de efter händelsen drabbats av sömnlöshet, rädsla och svårigheter att koncentrera sig. Mannen i sin tur berättade att det var kaos i hans hjärna och att han kände sig förföljd av alla, vilket han ansåg var polismannens fel. De båda hade träffats första gången i samband med att han förhördes om en pågående rånvåg. Polismannen har sedan vid ett par tillfällen kontrollerat mannen för narkotikabrott.

I januari förra året dömdes mannen bland annat för ofredande sedan han begett sig hem till polismannen där han försökte bajsa i dennes brevlåda – även då inför polismannens barn.

Enligt den senaste domen ska mannen betala skadestånd på mellan 15 000 och 21 000 kronor, till såväl polismannen som de andra tre män som kom i hans väg i mars.

Du kan läsa mer om rättsfallet här och här.