Det kommer att vara tomt i stolarna i aulan. Foto: MItt i

Tyresö skickar hem 400 gymnasieelever

Tyresö kommun följer regeringens uppmaning att skicka hem gymnasieelever för att gå över till distansutbildning. Mest först väntar en studiedag i morgon, onsdag.

  • Publicerad 08:01, 19 mar 2020

Coronaviruset har nu konstaterats ha en samhällsspridning i Sverige och Stockholm är värst drabbat.

Med anledningen av utvecklingen uppmanade regeringen under tisdagen landets gymnasieskolor, universitet, vuxenutbildningar, yrkesutbildningar och högskolor att gå över till distansutbildning från och med onsdag 18 mars.

Regeringen: Gymnasier bör gå över till distansutbildning

Tyresö kommun följer rekommendationen.

Men först väntar en studiedag i morgon, onsdag. Det berättar Martin Lundell som är skolchef för gymnasie- och vuxenutbildningen.

– Det är för att göra en omställning till att bedriva fjärr- och distansundervisning. Från och med torsdag ska vi kicka igång den biten, säger han.

Kommunen har förberett sig på att beskedet kunde komma.

– Vi har jobbat med att få de tekniska verktygen på plats och förbereda personalen.

Hur länge räknar ni med att ha distansutbildning?

– Det är jättesvårt att sia om, men vi säger som övriga och förbereder oss för att det här ska pågå under en längre tid, säger Martin Lundell.

”Nu är det upp till oss! Stötta Tyresö!”

Vilken är den största utmaningen?

– Vi jobbar ju såklart digitalt i dag men här blir det skarpare. Klarar tekniken det är en fråga, vilket inte bara hänger på vår teknik utan också elevernas. Om man ska plocka ut något positivt ur det här så tror jag att det kommer att påskynda den digitala utvecklingen, säger Martin Lundell och poängterar att han känner sig trygg med övergången.

Stockholm stad kommer att hålla skolorna fortsatt öppna för elever med behov av extra stöd. Kommer ni det?

– Det har vi inte tagit ställning till än. Självklart kommer vi att se till att de elever som är i behov av särskilt stöd får den undervisningen, men hur vi löser det praktiskt får tiden utvisa, säger Martin Lundell.

Gymnasiesärskolan har studiedag på onsdag men kommer sedan att hålla öppet som vanligt.

– Den omfattas inte av rekommendationerna, men kommer det nya riktlinjer så följer vi såklart dem, säger Martin Lundell.

Eleverna som är på apl fortsätter sin praktik som planerat.