Tyresö kommun har under det senaste året antagit en klimatplan med två delmål: Att nå nettonollutsläpp till 2030 och att kommunkoncernens fordon och transporter ska vara fossilfria till 2025. Och arbetet verkar ge resultat. I alla fall om man tittar på tidningen Aktuell Hållbarhets lista över landets "klimatbästa" kommuner.

– Det kändes bra, att kunna svara att "ja, det där har vi på plats", säger Felix Ockborn, miljöstrateg på kommunen.

Enligt honom är klimatplanen en nyckel till framgången, men han pekar också på några konkreta åtgärder som fört klimatarbetet framåt.

– Vi har fasat ut all fossil energi ur kommunens verksamheter, vi har ökat antalet fordon som går på förnybart bränsle och vi ställer högre krav i våra upphandlingar av transporter, säger Felix Ockborn.

Rusar i den gröna tabellen

Den stora förbättringen skedde mellan år 2019 och år 2020, då gick Tyresö från plats 155 till plats 58. Och har alltså sedan dess klättrat till topp tio.

Aktuell Hållbarhets mätning är gjord genom en enkätundersökning där kommunerna fått svara på ifall de infört en rad klimatåtgärder. Tyresö har svarat jakande på flera stora punkter, som implementerandet av hållbarhetsprojektet Agenda 2030, utfasning av fossila bränslen och energieffektivisering.

Men det finns några plumpar i protokollet. Tyresö har till exempel inget krav på lång livstid och återanvändning av IT-produkter. Inte heller har kommunen krav på gränsvärden med maximalt utsläpp av växthusgaser från kommunens nybyggen.

Planer på fler solceller

Enligt Felix Ockborn har kommunen mer klimatarbete på gång.

– Vi jobbar på att bygga ut laddinfrastrukturen, för att underlätta omställningen till eldrift. Man kan också bygga fler solceller, både på kommunens egna tak, men även underlätta för privata företag och medborgare att göra det själva, säger han.

Tror du ni kommer klara målet att bli klimatneutrala till 2030?

– Det är klart att målet är utmanande. Det gäller att alla bidrar till det. Vi har möjligheten och kunskapen, det gäller bara att ha engagemanget i kommunen också. Och det tror jag vi har, säger Felix Ockborn.