Attityd. Philip Juhlin i Tyresö Royal Crowns. Foto: Erik Beck

Tyresö Royal Crowns gick från botten till toppen på två år

När Superserien i amerikansk fotboll nu startat så är Tyresö tillbaka med besked. Satsningen för några år sedan har burit frukt och i premiärmatchen vann laget stort.

  • Publicerad 10:11, 26 apr 2022

Vanlig fotboll för mig är som att se färg torka.

– Hundmat, Calle.

Huvudtränaren Carl Haglind svarar i telefon. Att vara tränare för ett av de fyra lagen i högsta serien är inte ett heltidsjobb. Carl, som spelat och jobbat med amerikansk fotboll sedan 1987 säljer även djurfoder. Men det är sport vi ska prata om nu.

För några år sedan åkte Tyresö Royal Crowns ur Superserien, sedan gick det utför.

– 2020 var lagets all-time-low. Det var väl runt tio spelare som kom på träning – och till matcher, berättar Carl.

Laget kom som sämst näst sist i division 1.

– Helst bör det vara runt 40 spelare.

Laget fick en ny ordförande som såg till att styra upp saker och ting. Bland annat anlitades Carl Haglind som huvudtränare.

– De hörde av sig med frågan. Jag kollade några träningar och såg ett gäng som verkligen gav allt. Det var coolt och jag gillade det och tackade ja.

Snökamp. Säsongspremiären vanns av hemmalaget. 35-16 mot Örebro Black Nights. Foto: Erik Beck

Målet: SM-final

Han behöver inte skämmas för sin meritlista. Landslagstränare i 13 år och framgångsrik spelare i Stockholm. En av fördelarna med det är ett stort kontaktnät och att han fick med sig riktigt bra spelare till Tyresö.

– Snittåldern på spelarna är runt 25, så det är erfarna killar. Defensiva linjespelaren Noghor Jeminde (med tröjnummer 0, reds anm.) till exempel, är 37 och en lokal kändis i Tyresö, folk hälsar på honom på stan.

Lagets mål för säsongen 2022 är att nå SM-final.

– Där kan allt hända. Det avgörs i en enda match.

Royal Crowns har en tradition av duktiga juniorer, både killar och tjejer. Upp till U17 kör de mixade lag, sedan blir den fysiska skillnaden för stor mellan könen.

– Vi har inget seniordamlag nu, men hoppas att det ska bli det en dag.

Upphäver tyngdlagen. Tyresö har bollen. Foto: Jonas Domfors

"Det gröna fältets schack"

Med tanke på att det enligt Carl högt räknat bara finns runt 4 000 aktiva seniorspelare i Sverige får man betrakta Tyresö som en stor klubb. Förutom A-laget bedrivs ungdomsverksamhet med fem ungdomslag U11 till U19. Ett lag består av närmare 40 spelare.

– En av sakerna jag älskar med sporten är att vem som helst kan spela. Det är den enda lagsporten där man inte behöver bollsinne. Du kan vara bra på att tackla eller putta bort bollen. Du kanske inte passar in i normen för fotbolls- eller hockeyspelare men här funkar du perfekt även om du är över två meter lång eller är mindre och väger 60 kilo, säger Carl.

– Det är verkligen det gröna fältets schack, där allt är förutbestämt av coachen – taktik, strategi och spelsätt. Det är som fotboll men bara med fasta situationer. Vanlig fotboll för mig är som att se färg torka.

På matchdagar har Tyresöpubliken importerat fenomenet med tailgatefester från USA (se faktaruta). Det innebär att hela familjen går, publiken umgås med varandra, äter, grillar på parkeringen och att det inte gör något om man missar några minuter av matchen.

– Det är feststämning!

Hemmaspelare. Snö och nollgradigt inget hinder för spelarna. Foto: Erik Beck

Närkontakt. Inga restriktioner här. Foto: Erik Beck

Amerikansk fotboll i Sverige

Sporten etablerades i Sverige under 1970-talet med amerikanska utbytesstudenter.

Högsta ligan, som startade 1991, heter Superserien och består 2022 av fyra lag: Tyresö Royal Crowns, Stockholm Mean Machines, Örebro Black Knights och Carlstad Crusaders (kuriosa: samtliga fyra lags hemorter ligger i princip på samma breddgrad).

Svenska mästerskapet avgörs genom ett slutspel mellan de bäst placerade lagen i serien.

Tyresö blev svenska mästare 2001 och seriesegrare 2012, 2013 och 2015.

Supporterklubben heter Monarkerna.

Tailgate party: Översatt ungefär bakluckespartaj. Att grilla och dricka öl på parkeringsplatsen.

Visa merVisa mindre

Erfaren. Huvudtränaren Carl Haglind började spela 1987. Foto: Tyresö Royal Crowns