Siffror. Tyresö ligger långt fram i vaccineringen av de äldre. Foto: Mostphotos

Tyresö långt fram i vaccineringen

Folkhälsomyndighetens siffror över vaccinerade från torsdag vecka 20 visar att Tyresö kommun ligger något före både regionen och grannkommunerna i antalet vaccinerade.

  • Publicerad 15:22, 24 maj 2021

Enligt siffrorna från Folkhälsomyndigheten den 20 maj är vaccinationsviljan hög i Tyresö. Över 90 procent i åldrarna 70 till 89 år hade då fått sin första dos vaccin.

Vid en jämförelse mellan Tyresö, Nacka, Haninge och Huddinge låg under vecka 20 Tyresö i topp i antalet som har fått sin första dos vaccin, med sina 38,9 procent. Därefter kom Nacka på 36,7 procent, Huddinge på 34,1 procent och Haninge på 33 procent.

I Tyresö innebär detta att 14 362 personer då hade fått sin första dos. 10,8 procent av invånarna i Tyresö var då fullt vaccinerade, vilket motsvarar 3 999 personer.

Ny vaccinationslokal

Vecka 22 kommer Beprep att utföra vaccinationer i fas 4, de kommer att hålla till vid Kvarnhjulet. 

– De hade tänkt starta redan vecka 21, men det var störningar i vaccinleveranserna så att tillgången var inte i den som behövdes, då blev det vecka 22 istället, säger John Henriksson, chef för äldre- och omsorgsförvaltningen, Tyresö.

John Henriksson säger att Tyresö har fått uppgifter om att Beprep får leveranser vecka 22.

– Det kommer att vara öppet hela sommaren och en bit in på hösten. Man bokar i appen Alltid öppet.

Förutom att vaccinera sig i Tyresö så har Tyresöborna möjlighet att åka till andra vaccinationsställen. 

– De stora vaccinationscentralerna på andra ställen i Stockholm är en möjlighet även för Tyresöbor, men i första hand är det bra att försöka välja sitt närmsta vaccinationsställe, säger John Henriksson.

Veckostatistiken omfattar enligt Folkhälsomyndigheten givna vaccinationer (utifrån vaccinationsdatum) till och med föregående vecka och uppdateras på torsdagar 14.00. Statistiken i denna artikel är från torsdagen 20 maj.