Det är måndagskväll och matproducenterna har kommit med sina bilar till stora centrumparkeringen i Tyresö, för den fjärde rekoringsträffen.

Här möts säljare och köpare som på förhand har gjort upp om affärer i Facebookgruppen Reko Stockholm Tyresö. Premiären i Tyresö var i december, som Tyresö Nyheter tidigare har skrivit om.

Cecilia och Patrick Holmlin bor i Strandängarna och är här första gången. De ska hämta ägg, must, salsicciafärs, olika bär och strömming.

– Vill köper mycket ekologiskt och närproducerat och vill stötta små företagare, säger Patrick.

– Det är också trevligare att äta när man vet att det är närproducerat, säger Cecilia.

Under en halvtimme kan Tyresöborna hämta sina förbeställda varor. I dag finns här också bland annat bakverk, viltkött, ost och kål.

Tillverkar chili i Huddinge

Elias Warg har dukat fram sina fermenterade chilisåser tillverkade i Huddinge. Varje flaska innehåller en del egenodlad chili.

Tyresöbon Charlotte Lötborn säljer tårtor och andra bakverk.

– Jag har ingen butik så det är ett bra sätt för mig att nå ut, säger hon.

Gålö Gårdsmejeri är här med bland annat ostkaka och färskost.

– Det här är ett sätt för oss att överleva över vintern när färre restauranger och småbutiker har handlat, säger Eva Thoreson.

Har varit med sedan start

Anna Sundberg köper killingar från bland andra Eva och och låter djuren beta i naturreservat i Huddinge och Haninge. Köttet säljer hon sedan på rekoringar.

– Här kan vi kapa mellanleden och sälja direkt till kunderna, säger Anna.

De berättar att de båda har varit med sedan rekoringens födelse i Stockholmsområdet.

– Vi vill lyfta fram det småskaliga mathantverket. Genom rekoringen kan också små producenter våga sig på att testa att sälja och kanske också växa, säger Eva.

Henrik Boestad, som bor i Skarpnäck, är den som tog initiativet till rekoringen i Tyresö. Han säljer viltkött.

– Vi jagar själva och har sålt köttet på rekoringar runt om i Stockholm. Runt Tyresö var det lite av ett blint område, säger han.

Facebookgruppen Reko Stockholm Tyresö har 1 500 medlemmar.

– Den växer. Det blir fler som beställer och fler som säljer. Det ger ringar på vattnet.

Pandemin har gett skjuts

Pandemin har gett en skjuts till rörelsen, menar Henrik.

– Det är matkvalitet och man får betala för det. Nu när folk kanske inte lägger så mycket pengar på annat kan de vara beredda att lägga mer på bra mat i stället.

Tyresöbon Leopold Hjalmarsson är en av administratörerna som hjälper till med Facebookgruppen.

– Jag tror att många har en stor önskan om att mat ska produceras ordentligt från grunden och vill välja att stötta människor som gör det, och samtidigt få en personlig kontakt, säger han.

Halvtimmen har gått och säljarna packar ihop och åker vidare till nästa rekoring. I kväll står först Hökarängen på tur och sedan Sickla. Den 15 mars är de tillbaka i Tyresö igen.