Den 7 januari planeras Tyresös tredje profilfritids starta, något Jan Flinckman och Mattias Bejbom ser fram emot. Foto: Stefan Källstigen

Tyresö Handboll startar fritids efter nyår: ”En milstolpe”

I januari får Tyresö sitt tredje profilfritids när Tyresö Handboll startar upp sitt. – Det är en milstolpe i vår historia, säger Jan Flinckman, sportchef.

  • Publicerad 11:02, 19 nov 2019

Tyresö var 2014 först ut i landet med profilfritids. Numera finns det två i kommunen. Men den 7 januari planerar Tyresö Handboll att starta det tredje.

Förra veckan skrev föreningen på avtalet med Tyresö kommun.

– Det är en milstolpe i vår historia. Det känns jättekul verkligen. Att få ge barn och unga en möjlighet att komma bort från stillasittande fritid är helt i linje för oss, säger Jan Flinckman, sportchef i föreningen, som har varit med och drivit frågan.

– De som har gått på ett vanligt fritids kommer att känna igen sig men här kommer det finnas betydligt mycket mer tid för att röra på sig, säger Mattias Bejbom som blir verksamhetschef.

Inte bara handboll på fritids

Han spelar i föreningens lag i allsvenskan och blev nyligen som ungdomskonsulent föreningens första anställda.

Hur kommer dagarna att se ut?

– Vi har grova planer. Ett par tre gånger i veckan har vi tänkt att ha mer organiserad handbollsträning. Vi har också planer på öppen hall och att de ska få testa på flera andra idrotter.

Mattias Bejbom och Jan Flinckman framför Nybodahallen där fritidset ska hålla till. Foto: Stefan Källstigen

Han poängterar att det ska inte bara vara hög aktivitet utan också finnas tillfällen för återhämtning och till exempel läxläsning.

En av våra stora käpphästar är att det vara 50/50 tjejer och killar

Fritidshemmet kommer att hålla till i Nybodahallen – föreningens hemmaarena – i idrottshallarna liksom i kansliet, klubbrummet och utomhus.

Börjar med 20 platser

Personalen kommer att rekryteras från föreningen.

– Vi vill starta med ett 20-tal platser, säger Jan Flinckman.

Vilka hoppas ni locka?

– Självklart en del av våra medlemmar men vi också en del nya. En av våra stora käpphästar är att det vara 50/50 tjejer och killar.

Just det är något tidigare profilfritids tampats med, enligt en utvärdering kommunen gjorde 2015. Fritidshemmen lockade då främst antingen pojkar eller flickor.

Tyresö pionjär

Året innan hade Tyresö fått sina första profilfritids som pionjär i landet.

Dick Bengtson (M) – dåvarande ordförande i kultur- och fritidsnämnden – sa 2015 till Mitt i Tyresö:

– Min vision är att vi om ett par år har tio profilfritids och att några av dem har kulturinriktning.

Så blev det inte. I dag finns två profilfritids kvar – ett drivs av Hanviken SK, det andra av Tyresö FF.

Tyresö ska ha max tre profilfritids

Thomas Sundblad (L), nuvarande ordförande i nämnden, berättar att tidigare i år togs beslutet att kommunen ska ha som mest tre profilfritids.

– Det är en budgetfråga. Fler ryms inte i budgeten, säger han.

Kommunen ger cirka 300 000 kronor per läsår i bidrag till en förening som driver fritids. Föreningen i sin tur tar ut en avgift av de som går på fritids. I Tyresö Handbolls fall ligger den på 750 kronor per månad.

Vilka som får starta profilfritids är ett tjänstemannabeslut. Tyresö Handboll var den enda förening som ansökte den här omgången.

Varför vill ni ha profilfritids i kommunen?

– Vi kan förhoppningsvis locka fler till en meningsfull och bra fritidssysselsättning. Vi ser de som ett komplement, säger Thomas Sundblad.

Fakta

Till för 9–12-åringar

Kommunen har i dag två profilfritids.

Ett drivs av Hanvikens SK. Det andra av Tyresö FF.

Tyresö ryttarförening drev tidigare ett fritids. Det gjorde också Brännpunkten korpförening tillsammans med Tyresö amerikanska fotbollsförening.

”Med profilfritids skapar kommunen en större valfrihet för familjerna att välja strukturerade eftermiddags- och lovaktiviteter utifrån sina egna intressen”, skriver Tyresö kommun på sin hemsida.

Barn i åldern 9–12 år (skolår 3–6) får gå på profilfritids som är en form som inte styrs av skollagen.

Ett profilfritids är öppet 14–18 helgfria vardagar samt 9–17 under terminsloven.

Visa merVisa mindre