Foto: Sara Kollberg

Tyresö gymnasium ser ut att bli ett renodlat yrkesgymnasium

Bara 24 elever har visat intresse för Tyresö gymnasiums tre högskoleförberedande program. På torsdag väntas de styrande politikerna fatta beslut om att slopa programmen. Därmed är det också högst oklart om planerna på ett kultur- och kunskapscentrum verkligen kan sjösättas.

  • Publicerad 10:58, 23 maj 2016

För andra året i rad är intresset för Tyresö gymnasiums högskoleförberedande program minimalt. Till höstterminen har bara 24 elever visat intresse för programmen och bara 13 har valt dem i första hand. Förra året var motsvarande siffror 21 och 11.

Nu säger Anna Steele (L), ordförande i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden, att det är dags att avveckla programmen.

– Det är ett tufft beslut, men läget var skarpt förra året också, men då tänkte jag att vi skulle hålla ut, säger hon.

Hur det nu blir med det kultur- och kunskapscentrum som länge planerats i Norra Tyresö centrum, kan hon inte svara på. Tanken var att gymnasiekolans högskoleförberedande program skulle ha varit en bärande del i byggnaden.

– Det ska diskuteras inom alliansen, säger hon.

Den politiska oppositionen menar att ett kultur- och kunskapscentrum nu helt saknar förutsättningar.

– Om man helt slopar de högskoleförberedande programmen sätter det ju hela idén ur spel. Vi har hela tiden sagt att det är på tok för dyrt och förespråkat ett sammanhållet gymnasium med både högskole- och yrkesförberedande program, säger Kristjan Vaigur (S), andre vice ordförande i gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden.

Anna Steeles förslag, att avveckla de högskoleförberedande programmen är han tveksam till.

– Vi vill i alla fall veta mer om alternativen innan vi bestämmer oss. Tyresö kommun är snart uppe i 50 000 invånare. Då är det märkligt om vi inte skulle kunna få till ett attraktivt gymnasium med både högskoleföreberedande- och yrkesförberedande program.

Som mest har Tyresö gymnasium haft 1 400 elever, men 2012 halkade siffran ned under 1 000. I dag går det 547 elever på gymnasiet, inklusive introduktionsprogram och gymnasiesärskolan.

De elever som valt högskoleförberedande program på Tyresö gymnasium kommer, om programmen slopas, att få göra ett omval. De elever som redan påbörjat utbildningar på programmen får, enligt förslaget, gå kvar.