Tyresö bäst på integration

Tyresö är bäst i länet på att få flyktingar i jobb. Det visar en modell från SKL. – Det är jätteroligt, detta arbete började redan 1999, säger Anna Steele (FP).

  • Publicerad 14:48, 29 jan 2016

Det är SKL, Sveriges kommuner och landsting, som via sin databas visar att Tyresö har länets tredje högst andel arbetande flyktingar.

När det gäller positiv avvikelse från förväntat värde är kommunen bäst i hela länet – med 8,9 procent, enligt en statistisk modell som SKL tagit fram. Modellen tar hänsyn till flyktinggruppens vistelsetid i Sverige, utbildningsnivå och arbetsmarknad, och gör det redan i dag möjligt för kommuner att jämföra sig med varandra.

Siffrorna är från 2013, men är de senast sammanställda och har nu publicerats.

Redan 1999 började kommunen erbjuda flyktingar Sfi och praktik samtidigt, och på senare tid har Sfx, svenska för yrkesutbildade, ytterligare hjälpt flyktingar i Tyresö till jobb.

– Bland annat har det varit jättebra för busschaufförer. Men också detta att unga vuxna, som får modersmålsundervisning, snabbt lär sig svenska som andraspråk på gymnasiet har varit viktigt för oss, säger Anna Steele (FP), ordförande i Tyresös gymnasie- och arbetsmarknadsnämnd.

De senaste årens flyktingströmmar gör det dock svårt för Tyresö att ligga kvar på 73,8 procent, tror hon.

– Det är ett väldigt speciellt läge nu, siffrorna kanske inte är lika positiva om ett tag. Men vi kan inte låta arbetet släppa efter. Vi måste hela tiden vara på topp, säger hon.

Fakta

Betyg: Så mycket bättre än förväntat går det att få flyktingar i arbete

1. Tyresö +8,9 (73,8 procent har jobb)

2. Solna +6,9 (77,0 procent har jobb)

3. Salem +6,6 (70,1 procent har jobb)

Källa: SKL och Rådet för främjande av kommunala analyserStockholms län
Visa merVisa mindre