Typiske klottraren är en snart medelålders man

En ung kille i luvtröja som gör bus – nä, det är ingen typisk klottrare. De flesta är uppåt 30, och klottrandet är ett sätt att söka spänning, menar polisen.

  • Publicerad 17:58, 12 jan 2019

En genomgång av höstens klotterdomar i länet visar att det sällan är tonåringar som är ute med sprayflaskor i ryggsäcken.

Merparten av domarna gäller män i 30-årsåldern och däröver.

Några exempel:

✔️ Järfällabo född 1989: döms för ringa narkotikabrott och ringa skadegörelse till dagsböter och skadestånd. Klottrade på Medborgarplatsens t-banestation samt på en offentlig toalett i Fruängen.

✔️ Skärholmsbor, man och kvinna födda 1988: döms för ringa skadegörelse till dagsböter och skadestånd. Klottrade symboler på en glasdörr på Centralstationen.

✔️ Hagsätrabo född 1986: får nio sprejflaskor och väska förverkade sedan han ertappats inne på spårområdet vid Älvsjö station.

Klottrare söker spänning

Robert Kindroth, kommunpolis på Södermalm, menar att det handlar om en undergroundkultur där klottraren strävar efter att bli ett namn i den sfären. Och det blir man om ens ”tag” åker runt på ett pendeltåg.

– Jag tror det handlar om individer som söker spänning i vardagen, säger han.

Viktor Granqvist på MTR, företaget som kör t-bana och pendel för SL:s räkning, jämför klottrare med fotbollshuliganer. Det kan vara personer med jobb och familj som vill ingå i en grupp och som är ute efter adrenalinkickar, menar han.

Att jaga klottrare ligger inte högst på polisens priolista. Om klottrare åker fast är det oftast ordningsvakter som griper dem. Och ska de kunna åtalas krävs i princip att de tas på bar gärning.

Dagsböter och skadestånd

Men blir de åtalade och dömda kostar det en slant. Det får två nu 23-åriga män erfara, som i mars 2018 ertappades med att klottra på en t-banevagn i Skarpnäck. Dagsböterna uppgår till 10 000 kronor respektive 8 000 kronor, och de ska dessutom betala 5 497 kronor i skadestånd till SL.

Är gärningsmännen under 21 år kan de dömas till ungdomstjänst. Tre av de fyra killar som i maj förra året sprejade ner ett pendeltåg i Ulriksdal fick detta straff.

De fyra ska dessutom tillsammans betala 12 700 kronor i skadestånd till SL.

Sedan den 1 juli 2017 ingår fängelse i straffskalan, om brottet har upprepats inom en period av två år.

Fakta

Kan ge fängelse

Skadegörelse är när en gärningsperson skadar eller har sönder egendom. Klotter kan vara en typ av skadegörelse.

Straffet är böter eller fängelse i högst ett år, vid grova brott upp till fyra år. Den dömda får också vanligen betala skadestånd.

Klotter är vid sidan av skadegörelse mot fordon den vanligaste formen av skadegörelse.

Källa: Polisen
Visa merVisa mindre