En 600 meter lång sträcka av Hanstavägen i Husby planeras göras om till stadsgata, med sex nya kvarter.

Om allt går som tänkt kommer ungefär 900 bostäder, varav 627 bostadsrätter, 114 hyresrätter och 165 studentbostäder byggas, tillsammans med en förskola på fyra avdelningar.

Redan för runt ett år sedan fick närboende svara på frågor om hur området används i dag. 417 personer svarade, vilket användes som underlag till de fortsatta planerna. Nu pågår samrådet där alla som vill fram till den 7 juni får komma med synpunkter,

Flera höghus ingår

Byggnaderna kommer i huvudsak att ha mellan åtta till tio våningar, men i söder planeras för ett hus på 17 våningar. Nedre plan på varje hus ska utformas som verksamhetslokaler, eftersom staden vill skapa ett urbant stråk med en "levande stadsmiljö", skriver man i planerna.

Gång- och cykelvägen Roglandsgången, som i dagsläget går parallellt med Hanstavägen, kommer få ett nytt läge högre upp i terrängen. Man vill även bevara en del naturmark mellan den nya bebyggelsen och bostadsområdet i Husby. Det planeras också byggas tre mindre parker.

"Hoppas det ger bättre rykte"

I dag består området där man planerar bygga mest av naturmark mot bostäderna i Husby. Cristina Morales har bott en liten bit bort i ungefär ett år, och är ofta ute och promenerar med sin hund Ichijiro på platsen.

– Jag kan se både för– och nackdelar med att det byggs här. Det är alltid tråkigt att ta bort natur tycker jag, framför allt för Ichijiro, sedan kan det ju bli stökigt också.

Hon tror dock att nya bostäder i längden kan göra att fler får upptäcka Husby, vilket kan lyfta området.

– Jag trivs så bra här. Det är inte alls långt från centralen, bra kommunikationer, bra centrum. Man hör mycket om området, för det mesta negativa saker, vilket är synd. Om fler flyttar hit kan de få se allt det som är bra. Jag hoppas det innebär att området får bättre rykte, säger hon.