Både och. Cristina Morales och hunden Ichijiro brukar gå promenader där den nya stadsgatan planeras byggas. Foto: Emma Löf Hagström

Tyck till om planen på 900 bostäder

Om staden får bestämma ska Hanstavägen i Husby bli ett urbant stråk och få 900 nya bostäder, förskola, höghus, nya gång- och cykelbanor och parker. Nu har du som rör dig i området chans att tycka till om planerna.

  • Publicerad 10:01, 14 maj 2022

En 600 meter lång sträcka av Hanstavägen i Husby planeras göras om till stadsgata, med sex nya kvarter.

Om allt går som tänkt kommer ungefär 900 bostäder, varav 627 bostadsrätter, 114 hyresrätter och 165 studentbostäder byggas, tillsammans med en förskola på fyra avdelningar.

Redan för runt ett år sedan fick närboende svara på frågor om hur området används i dag. 417 personer svarade, vilket användes som underlag till de fortsatta planerna. Nu pågår samrådet där alla som vill fram till den 7 juni får komma med synpunkter,

Stadsgata. Så här kan Hanstavägen se ut om några år. Illustrationsbild. Foto: Studio Rå

Flera höghus ingår

Byggnaderna kommer i huvudsak att ha mellan åtta till tio våningar, men i söder planeras för ett hus på 17 våningar. Nedre plan på varje hus ska utformas som verksamhetslokaler, eftersom staden vill skapa ett urbant stråk med en "levande stadsmiljö", skriver man i planerna.

Gång- och cykelvägen Roglandsgången, som i dagsläget går parallellt med Hanstavägen, kommer få ett nytt läge högre upp i terrängen. Man vill även bevara en del naturmark mellan den nya bebyggelsen och bostadsområdet i Husby. Det planeras också byggas tre mindre parker.

Stadsgata. Så här kan Hanstavägen se ut om några år. Illustrationsbild. Foto: Studio Rå

"Hoppas det ger bättre rykte"

I dag består området där man planerar bygga mest av naturmark mot bostäderna i Husby. Cristina Morales har bott en liten bit bort i ungefär ett år, och är ofta ute och promenerar med sin hund Ichijiro på platsen.

– Jag kan se både för– och nackdelar med att det byggs här. Det är alltid tråkigt att ta bort natur tycker jag, framför allt för Ichijiro, sedan kan det ju bli stökigt också.

Hon tror dock att nya bostäder i längden kan göra att fler får upptäcka Husby, vilket kan lyfta området.

– Jag trivs så bra här. Det är inte alls långt från centralen, bra kommunikationer, bra centrum. Man hör mycket om området, för det mesta negativa saker, vilket är synd. Om fler flyttar hit kan de få se allt det som är bra. Jag hoppas det innebär att området får bättre rykte, säger hon.

Visionsbild av byggnadernas placering vid Hanstavägen, sett från Kista. Illustrationsbild. Foto: Stockholms stad

Tidplanen

Samråd, med möjlighet att lämna synpunkter: 26 april till och med 7 juni.

Samrådsmöte hålls den 17 maj klockan 17–20 i Folkets Husby, Edvard Griegsgången 16.

Granskning, sista tillfället att lämna synpunkter: maj 2023.

Beslut om antagande i kommunfullmäktige: juni 2023.

Läs mer på: https://vaxer.stockholm/hanstavagen

Visa merVisa mindre