Visionsbild av den tegelröda grundskolan, sedd från Nioörtvägen. Foto: Liljewall arkitekter

Tyck till om nya jätteskolan i Midsommarkransen

Tre nya idrottshallar och en ny skola för tusen elever planeras i Midsommarkransen – ett omtvistat projekt eftersom byggnaderna blir privatägda. Nu kan berörda tycka till om planerna.

  • Publicerad 06:30, 1 nov 2021

Stadens planer på att bygga tre nya idrottshallar och en ny stor grundskola i Midsommarkransen väckte stor debatt i våras. Ingen ifrågasatte behoven men Socialdemokraterna rasade mot upplägget.

Upplägget är ett "paket" som innebär att byggbolaget Nystad Stockholm idrott & skolfastigheter AB köper den nedslitna Brännkyrkahallen, rustar den och hyr ut den till Stockholms stad. Samtidigt får bolaget även uppdraget att bygga de tre nya idrottshallarna, där staden också ska hyra in sig, och skolbyggnaden, där Internationella Engelska Skolan blir hyresgäst.

Oeniga om upplägget

De grönblå styret menar att affären sänker stadens höga investerings- och underhållskostnader medan oppositionen varnar för kraftigt höjda kostnader på sikt, när staden år efter år ska betala hyra till privatägda anläggningar.

Grönblå styret vill sälja Brännkyrkahallen

Nu har byggplanerna fått fastare form och det är dags för samråd. Berörda kan tycka till om planerna fram till den 23 november 2021 – inte om affärsupplägget men om byggets utformning.

Planen är att den nya byggnaderna ska ligga intill Midsommarkransens gymnasium. Den fyra våningar höga skolan ska placeras mot Tellusborgsvägen och de två idrottsbyggnaderna (som bland annat rymmer tre fullstora hallar) mot Essingeleden, där de bildar en skärm mot buller och avgaser.

Idrottsbyggnaderna ska bilda en bullerskärm mot Essingeleden. Foto: AIX Arkitekter

Fasader i rött tegel

Alla de nya byggnaderna får fasader i rött tegel för att passa in i miljön och ska kopplas samman genom ett gemensamt trapphus. Mellan dem och Midsommarkransens gymnasium blir det både en skolgård och en ny park. Dessutom ska en ny lokalgata dras från Tellusborgsvägen runt den nya skolan och idrottshallarna.

Den nya skolan blir stor. Tusen elever ska rymmas där. Det löser lokalproblemen för Internationella Engelska skolan, som i dag finns i tillfälliga lokaler vid Telefonplan.

Byggnaderna med idrottshallarna, sedda från skolgården. Foto: AIX Arkitekter

Ett pilotprojekt

Som Mitt i tidigare har berättat är uppgörelsen med Nystad Stockholm idrott & skolfastigheter AB ett pilotprojekt för det grönblå styret. Tanken är att fler idrottshallar ska säljas till privata aktörer och att fler ska byggas och drivas i privat regi med staden som hyresgäst.

Planer som liknar dem i Midsommarkransen finns i Skärholmen. Där vill den blågröna majoriteten låta Hemsö fastighets AB bygga två ishallar och en skola i Sätra samt en multisporthall vid Vårbergs IP. Tanken är att staden ska hyra in sig i sporthallarna.

Privat aktör får bygga idrottshallar i Sätra och Vårberg

Tyckt till!

Den 12 oktober–23 november är det samråd för bygget av en ny skola och tre idrottshallar (i två idrottsbyggnader) i Midsommarkransen. Även en ny park och en ny lokalgata ska byggas.

Under denna period kan berörda klämna in synpunkter på projektet till stadsbyggnadskontoret.

Granskning av projektet är planerad andra kvartalet 2022.

Planen ska antas under det tredje kvartalet 2022, om allt löper på.

Planerna finns att se på sajten Stockholm växer och på bygg- och plantjänstens webbsida.

Visa merVisa mindre