Upprörd. Günther Olsson, som äger klädaffären G26, menar att hans hyresvärd vill driva honom i konkurs. Foto: Victor Malmcrona

Tvist om affärslokal på Götgatsbacken väcker heta känslor

På Götgatsbacken pågår en infekterad tvist om en affärslokal. Günther Olsson, som äger klädbutiken G26, menar att bostadsrättsföreningen som äger hans lokal vill driva honom i konkurs.

  • Publicerad 13:29, 2 okt 2020

Butiken G26:s skyltfönster är täckt av bilder på bostadsrättsföreningens styrelse, jämte texter som "Akta, här bor corona-parasiter".

– Jag har kommit ihop mig lite med min hyresvärd, förklarar Günther Olsson när Mitt i möter honom i entrén till butiken.

I sexton år har han drivit klädbutiken G26 på Götgatsbacken. Men hur länge till han den finns kvar vet han inte.

– Styrelsen har utsett en gubbe som har i uppdrag att driva mig i konkurs, eftersom de menar att klädaffärer inte har någon framtid. De har hittat en annan hyresgäst som de tycker är bättre.

Namnlista. 1500 namnskrifter har samlats ihop till stöd för G26, menar Günther Olsson. Foto: Victor Malmcrona

Ingen hyresrabatt

Det som utlöste tvisten är coronapandemin. Det har varit ett knapert halvår för många butiker, så när staten gick ut med besked om hyreslättnader var det en glad nyhet.

Andra butiker vars lokaler bostadsföreningen äger fick rabatt – men inte G26.

– Allt det är på grund av att Apoteket Kronan är intresserad av min lokal. Folk från styrelsen och apoteket har kommit in här flera gånger för att mäta och titta på lokalen, säger Günther Olsson.

Lämnade in konkursansökan

Från bostadsrättsföreningens håll ser man annorlunda på situationen.

Föreningens bedömning, efter att ha tittat på G26:s ekonomi, är att butiken kommer gå i konkurs i höst oavsett hyresrabatt.

Ett avtal togs fram som skulle ge G 26 hyresrabatt för tre av sommarens månader – om han flyttar ut när bostadsrättsföreningen säger till.

Günther vägrade att skriva på. Det ledde till att föreningen lämnade in en konkursansökan för G26.

– Det känns fördjäkligt att de gör så här, speciellt i dessa tider, säger Günther Olsson.

Ville hjälpa till

Avtalet var för att hjälpa G26, menar Anders Martens, som är med i föreningen och som i egenskap av jurist skötte den inledande kontakten.

– Vi tog fram det så att butiken kunde ta sig ur hyreskontraktet innan det löper ut och på så vis undvika konkurs. Samtidigt kan vi ta in en ny hyresgäst. Vi tyckte det i rådande läge var en win-win, säger Anders Martens, som beklagar situationen.

– G26 har varit en bra hyresgäst, och det är jättetrist att det blev så här. Men verksamheten bär sig uppenbarligen inte längre, det är inte längre en bra affärsidé.

Günther Olsson delar inte bedömningen att han är på väg mot konkurs.

– De vet inte vad jag har för planer, så hur de kan veta att jag kommer gå i konkurs förstår jag inte. De har väl ingen spåkula. Men håller de på såhär kommer de ju få rätt.