Marcus Källander tog över el- och väskbutiken i Spånga efter sin pappa 2009, som i sin tur startade butiken redan 1971.

Enligt Marcus Källander är det den äldsta kvarvarande butiken i Spånga och en gång faktiskt en av landets största väskbutiker enligt honom själv.

För Marcus Källander har marknaden under pandemin helt enkelt försvunnit:

– Det finns ingen köpkraft, det är ingen som reser. Och jag har konkurrens från de stora bolagen i den här branschen.

– Många är jätteledsna, farsan var lite av ikon här i Spånga. Jag skulle jättegärna vara kvar.

I och med att han inte kunnat få hjälp med lokalhyran och att det ekonomiska stödet för småföretagare plötsligt ändrades under våren har situationen blivit ohållbar.

– Vi har kört på i 50 år, det känns trist, jag har gjort allt jag kan för att butiken ska fortsätta existera.

Ändrat stöd efter EU-krav

Enligt organisationen Företagarna kunde Marcus Källanders butik ha fortsatt hålla öppet under pandemin om det statliga stödet till småföretagare varit mer generöst utformat. Ett beslut av EU-kommissionen under vintern har enligt Företagarna tvingat Sverige att ändra på stödet.

– Många menar att det är en försämring för småföretagarna, säger Patrick Krassén, expert på krisstöd hos Företagarna.

De nya reglerna gör att företagare som valt att inte ta ut egen lön eller göra investeringar i företaget under pandemin, som Marcus Källander valt att inte göra, får mindre i stöd än företagare som valt att ta ut lön och göra investeringar.

– Om man har en situation som den här butiksägaren har (Läs Marcus Källander), att man inte tog ut lön, fick man tji trots att man sparat i firman. De företagarna får ett sämre läge, säger Patrick Krassén.

Skulle småföretag i stället få räkna med lönekostnader och kostnader för lokalhyra, skulle det kunna betyda överlevnad för många småföretag, tror Krassén som kallar de nuvarande formerna av stöd för "artificiell andning under en kris".

– Sedan kan man ifrågasätta hur länge det är rimligt att staten ger företag denna typ av stöd.

Marcus Källander har nu flyttat över sina varor, väskor och elartiklar, till en lagerlokal och bedriver försäljning via butikens hemsida.

– Förhoppningen är att hitta en billigare lokal, säger Marcus.