Thora Birgisdóttir tvingades lämna sin man hos polisen i Antalya. Nu talas det om mellan tre och tio år i fängelse. Foto: Chris Anderson

Tvingades lämna sin man i Turkiet

Med en antik sten i bagaget greps Farstabon och småbarnspappan David Örn Bjarnason på flygplatsen i turkiska Antalya. Frun Thora fick flyga hem och tvingas nu vänta en månad på besked om vad som ska hända med maken.

  • Publicerad 18:27, 17 mar 2013

För knappt tre veckor sedan flög Thora Birgisdóttir och David Örn Bjarnason till Turkiet. Paret kommer från Island men har bott i Farsta i ett år. Hon har jobbat som frisör, han som murare och de tre barnen har gått i skola och förskola. Resan till Turkiet gjorde makarna utan barnen.

– Det var en gruppresa där vi skulle titta på lämningar från romarriket. David är väldigt intresserad av historia, säger Thora Birgisdóttir när Lokaltidningen Mitt i träffar henne i lägenheten i Farsta.

Resan blev en succé – fram till sista dagen. Thoras foton visar ett lyckligt leende par i vackra omgivningar. Nu finns inget av den där glädjen kvar. Hennes ögon är tomma och söndergråtna.

På flygplatsen på väg hem stoppades David av polisen. En sten som han hade med sig från en historisk plats visade sig vara förbjuden att föra ut ur landet.

– Han hade köpt den av en kvinna i en by där vi tittade på ett gammalt romerskt bevattningssystem. Han frågade om det var lagligt och hon sa ja, berättar Thora.

Inom loppet av några minuter insåg paret att deras vägar skulle skiljas. David fördes av polis till ett häkte medan Thora fick sätta sig på planet hem.

– Vi hann bara säga hej då. Folk fick nästan bära ombord mig på planet sedan. Jag grät hela vägen, berättar Thora.

Faktum är att de flesta länder har ett förbud mot att föra ut kulturhistoriskt värdefulla föremål. Turkiet är inget undantag.

– Var man än är i världen ska man egentligen inte köpa arkeologiska föremål. Det är inte bra. Det är ofta saker som har plundrats, säger Anna-Gretha Eriksson vid Riksantikvarieämbetet.

Hur ska man veta vad som räknas som ett arkeologiskt föremål?

– Blir man erbjuden att köpa något som ser gammalt ut, även om det bara är en sten eller skärva, så bör man säga nej. Vill man ha souvenirer finns det gott om kopior och nytillverkade föremål som man kan köpa.

Även Sverige har ett liknande förbud. Skillnaden är att straffen utomlands ofta är högre. I Davids fall har det talats om mellan tre och tio år i fängelse – eller böter på över en miljon. Hur det blir kommer att stå klart först den 25 april när rättegången hålls.

– Han är släppt nu i väntan på rättegången och jag har fått prata med honom ett par gånger i telefon, säger Thora.

Vi hann bara säga hejdå. Jag grät hela vägen.Thora Birgisdottír

Fakta

Varning för att köpa gamla föremål

På regeringens hemsida finns en lista med svenska ambassaders reseinformation.

Under avsnittet om Turkiet kan man läsa följande: ”Det är inte tillåtet att föra ut föremål av historiskt värde ur Turkiet. Allt bagage genomlyses vid utresa ur landet och om stenar eller andra föremål av historiskt värde påträffas i bagaget kan detta leda till fängelsestraff.”

Källa: regeringen.se, sweden­abroad.com

Visa merVisa mindre