Nästa Ursvik. Foto: Åsa Sommarström

Tvärbanans Kistagren räddad

Det blir byggstart för tvärbanans Kistagren nästa år. Samtligt höjs priset för SL-kortet. Detta efter en överenskommelse mellan Moderaterna och Miljöpartiet i landstinget.

  • Publicerad 10:36, 10 maj 2016

Allianspartierna och Miljöpartiet presenterade på tisdagsförmiddagen en överenskommelse.

En nyhet är att SL-kortet höjs med 40 kronor årligen. En annan att Kistagrenen ska börja byggas 2017. Denna sträckning av tvärbanan har hängt löst av ekonomiska skäl.

Stefan Bergström (C), kommunalråd med ansvar för stadsmiljö i Sundbyberg, hurrar via mail över beskedet:

– Jag är jättenöjd att det blev en grönblå uppgörelse i landstinget så att tvärbanans Kistagren byggs enligt plan. Nu kan vi fortsatt planera för flera tusen nya bostäder i Rissne och Ursvik och känna oss trygga med att det blir en god kollektivtrafikförsörjning från 2021.

Även Cecilia Obermüller (MP), ordförande i Bromma stadsdelsnämnd välkomnar beskedet:

– Det är glädjande att tvärbanans Kistagren blev upprioriterad, även om man hade önskat att det skulle gå ännu snabbare. Det är jätteviktigt att vi får fungerande kollektivtrafik, särskilt i de nya områdena i Annedal och Solvalla, säger hon.

Hanna Wistrand, ordförande för Liberalerna i Bromma, och ersättare i Bromma stadsdelsnämnd, har varit drivande från Liberalernas håll i frågan om tvärbanans byggstart.

– Vi firade beskedet med att kampanja på Mariehällstorget. För Bromma betyder tvärbanan mycket för de nybyggda områdena. Med Kistagrenens dragning blir det bättre kommunikationer till Bromma Blocks och till flygplatsen, vilket gagnar alla, inte bara Brommaborna, säger hon.