RÄDDAS. Tvärbanan kommer börja dras mot Kista redan 2017, enligt en överenskommelse i landstinget. Foto: Arkivbild/Ulrica Andersson

Tvärbanan räddas av dyrare SL-kort

En höjning av SL-kortet med 40 kronor ska rädda tvärbanans dragning via Ursvik och Rissne. Det är resultatet av en överenskommelse mellan M-ledda alliansen och MP i landstinget.

  • Publicerad 10:56, 10 maj 2016

Nu kan vi planera utan att vara oroliga för något.

Socialdemokraterna fick inget för sin invit till Moderaterna i landstinget om kommande budget. Nu har Moderaterna och övriga allianspartier slutit en överenskommelse med Miljöpartiet om säkrandet av finansiering och drift av ett antal strategiska kollektivtrafiksatsningar.

– Det är inledningen till en ny fördjupad dialog kring biljettsystem, utbyggnad och teknik, säger trafiklandstingsråd Kristoffer Tamsons (M) på på en gemensam presskonferens på tisdagsförmiddagen.

– Viktigt för oss att få mer grön kollektivtrafik som är prisvärd. Roslagsbanans utbyggnad säkras i och med det här, säger Susanne Nordling (MP).

Överenskommelsen innebär att tvärbanan mot Kista, via Ursvik och Rissne, kommer att börja byggas redan 2017 som planerat. Enligt ett tjänstemannaförslag skulle byggstart ha kunnat fördröjas till 2022.

– Jag tycker att det är jättebra och lugnande. Jag har själv egentligen inte tvivlat på att politiken i landstinget skulle ordna det här. Det är jättebra att man bryter ny mark med en blocköverskridande överenskommelse, säger Stefan Bergström (C), kommunalråd och ordförande i stadsmiljö- och tekniska nämnden i Sundbyberg.

Att det är just en "grönblå" överenskommelse gör den inte sämre, enligt honom.

– Man får hoppas att vårt goda samarbetsklimat har smittat av sig, säger han.

Nu ligger byggstart så nära i tiden att det inte lär komma fler käppar i hjulen:

– En klar majoritet av landstingets ledamöter står bakom. Jag räknar med att allt flyter på. Man har börjat smygbygga en bro vid Bromma blocks, säger Stefan Bergström.

Flera tusen bostäder är på gång i Rissne, längs Enköpingsvägen och i Ursvik, som berörs av tvärbanans sträckning.

– Ett väldigt bra och välkommet besked. Nu kan vi planera utan att vara oroliga för något, säger Stefan Bergström.

Klart är nu att enhetstaxa införs 1 januari 2017 och att priset på SL-kortet höjs med 40 kronor från och med den 1 januari 2017.

Överenskommelsen gäller tillsvidare men som kortast till 2019 års beslut om budget.

– Parat med detta förenklas biljettsystemet med enhetstaxa. Det blir två typer av biljetter. Fullt pris eller reducerat pris för pensionär, ungdomar och student, säger Kristoffer Tamsons.

Parterna är också överens om att månadskortet blir 3,3 procent dyrare per år 2017 och 2018.

– Det sparas med en uppräkning av landstingsbidraget 3,3 procent. Då bibehålls finansieringsfördelningen där SL bekostas av 51 procent skatter och 49 procent biljettintäkter, säger Tamsons.

MER SL:s satsningar

Överenskommelsen innebär att Tvärbanan till Kista börjar byggas 2017. Planerad trafikstart 2021 till Ursvik och 2023 till Helenelund. Investeringskostnad 4,9 miljarder kronor.

Citybanan: Nya stationerna Stockholm City och Odenplan ska vara klara i år. Banan öppnas 2017. Investeringskostnad 17 miljarder kronor.

Spårvagnen mellan Kungsan och Waldemarsudde ska byggas ut till T-Centralen. Ny hållplats vid Åhléns.

Roslagsbanan ska byggas ut med dubbelspårsträckor och ny depå till 2019. Nya fordon ska levereras fram till 2022. Investeringskostnad 9,65 miljarder kronor.

Direktbusstrafiken på Södertörn blir kvar. Bussarna 810, 861, 862, 869 undantas från effektivitiseringsförslag. En översyn ska också göras med ambition att bygga ut busstrafiken ytterligare.

Visa merVisa mindre

MER Förändrad taxa

Från och med 1 januari 2017 införs ett nytt biljettsystem som innebär att zonsystemet försvinner och ersätts med enhetstaxa.

2018 och 2019 kommer månadskortet att bli 3,3 procent dyrare per år.

Den 1 januari 2017 höjs också SL-kortet med 40 kronor.

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Från "dopad" marknad till pristapp i Solna och Sundbyberg

Nyheter "Vissa bostäder har tappat mer i värde än andra" Bostadspriserna har dalat i länet, så även i Sundbyberg och Solna. Men lokala mäklare som Mitt i har pratat med tycker inte att vare sig säljare eller spekulanter ska oroa sig.fredag 12/8 15:20

Ukrainska barn fick vind i seglen på Ulvsundasjön

Nyheter Läger: "Roligast är när det blåser som mest" Kriget i Ukraina har fått en oväntad följd för några av de barn som flytt till Sverige. På Solna seglarskola odlar de ett nytt intresse, som kaptener till sjöss.fredag 12/8 15:12

Nu blickar krögarna framåt: "Kul med mycket att göra igen"

Nyheter Gästerna återvänder till kroglivet Den första sommaren på två år helt utan restriktioner är i full gång. Hungriga gäster har börjat hitta tillbaka till restaurangerna i Solna och Sundbyberg, samtidigt spås nya orosmoln.fredag 5/8 13:30