Tvärbanan har kommit ett steg närmare Helenelund

Tvärbanans Kistagren ska byggas ut och nu har Sollentuna kommun och Trafikförvaltningen (SL) enats om ett avtal kring hur kostnader och ansvar ska fördelas. Går allt som planerat kan tvärbanan till Helenelund öppnas för trafik 2023.

  • Publicerad 11:15, 11 jun 2019

– Jag är oerhört glad att vi nu har ett avtal. Det här knyter ihop Sollentuna med norra Stockholm och förbättrar tvärförbindelserna. Helenelund och Kista är en regional stadskärna i den regionala utvecklingsplanen och ytterligare ett plus är att det blir mycket lättare att ta sig från Sollentuna till Bromma flygplats, säger Henrik Thunes (M), kommunstyrelsens ordförande i Sollentuna.

Kommunstyrelsen godkände det så kallade genomförandeavtalet i förra veckan och på torsdag tas det upp i kommunfullmäktige.

Från Ulvsunda Norra till Helenelund

Kistagrenen byggs ut från Ulvsunda Norra i Stockholms stad till Helenelund via Bromma Blocks, Bromma flygplats, Solvalla, Rissne, Ursviks torg, Ursvik norra, Ärvinge och Kista.

Vid Helenelund byggs utöver spårvägen även tvärbanetorg, anslutande gator och breddning av vägporten för Kistgången under E4.

Nya bostäder vid tvärbanetorget

Dessutom ska nya lägenheter byggas i kvarteret Hoppet i anslutning till tvärbanetorget i Helenelund, som blir Kistagrenens ändhållplats.

– Sollentunahem äger en del av marken precis norr om torget och där ska cirka 250 lägenheter byggas, säger Henrik Thunes.

Ytterligare bebyggelse kan det bli i kvarteret Kilen söder om torget.

Kommunens ekonomiska ram är 85 miljoner

Enligt genomförandeavtalet ska Sollentuna kommun stå för 19 procent av kostnaderna för ”tunnel och E4 med provisorier”, 40 procent av ”grovplanering av torget där även ledningsomläggning ingår”, och 100 procent av ”finplanering av torget”.

Den ekonomiska ramen för kommunens kostnader är totalt 85 miljoner kronor.

Projekteringen för breddning av vägbron under E4 och dess provisorier har redan påbörjats, liksom upphandling av SL:s totalentreprenad. De första entreprenaderna beräknas påbörjas under första kvartalet 2020 för att trafikstart av tvärbanan ska kunna ske 2023.

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

De ska se till att butikerna följer pandemilagen

Nyheter Mitt i tar rygg på trängselinspektörerna Max 20 kunder i butiken och handsprit i entrén. I Barkarby outlet följs den nya pandemilagen till punkt och pricka, kan länsstyrelsens inspektörer konstatera. "Butikerna vill göra rätt", säger...tisdag 26/1 11:40

Kommunen anordnar digitalt möte om trygghet

Nyheter Anmäl dig i dag om du vill vara med på mötet på torsdag På grund av coronapandemin fungerar inte fysiska informationsmöten just nu, men digitalt går så klart bra. På torsdag anordnar kommunledningen ett första sådant informationsmöte online, och då är det...tisdag 26/1 5:40