Första dosen. Jan Esberg, 91 vaccineras av sjuksköterskan Linus Höglin från Rosenlunds vårdcentral. Foto: Pekka Pääkkö

Tvära kast för tidsplanen när Söders 80-plussare vaccineras

Efter en första fas av vaccineringar som dragit ut på tiden är det nu dags för Söders 80-plussare att få sina sprutor. Men snabbt förändrade prognoser om mängden doser och paus av Astra Zenecas vaccin ställer till det för Söders vårdcentraler.

  • Publicerad 14:00, 19 mar 2021

Det är tisdag förmiddag vid Rosenlunds sjukhus. Utanför entrén står taxibilar som i rusningstrafik. Vårdcentralen, som ligger på fjärde våningen, får låna sjukhusets aula för vaccinering. Vaccineringen av fas 2 är igång, och idag ska 120 stycken 80-plussare få sin första dos.

– Jag är jätteglad att äntligen bli inkallad. Och jag hoppas med hela mitt hjärta att allt det här är över snart, säger Pia Forni, 94.

Det är isoleringen som varit värst, menar Pia Forni. Men det kunde varit värre. Under andra världskriget bodde hon i Italien, i Bologna, och i jämförelse med det känns pandemin inte lika hemsk, berättar hon.

Sonja Everstein, 73 och Jan Esberg, 91 väntar kvar i 15 minuter i Rosenlunds sjukhus aula för observation efter att ha fått första dosen vaccin. Foto: Pekka Pääkkö

I aulan är också samborna Jan Esberg, 91, och Sonja Everstein, 73, som väntar på sina doser. Sistnämnda får vaccin i det här skedet eftersom de båda har hemtjänst.

– Vi har gått och väntat sedan i mars. Det är lite pirrigt, säger Sonja Everstein.

Astra Zeneca pausas

Tisdagar får Södermalms vårdcentraler information om hur mycket, och vilka, vaccin som kommer nästkommande vecka.

Så när beskedet från Folkhälsomyndigheten kom på tisdagsmorgonen, att man pausar vaccinering med Astra Zenecas vaccin, togs det med relativ ro av Jens Ehrs, verksamhetsutvecklare på Rosenlunds vårdcentral.

Han är van med att behöva tänka och planera om med kort varsel, helt enkelt.

– Idag hade vi, som tur är, bara Pfizer-vaccin inbokade. Men imorgon har skulle 200 patienter få Astras vaccin, så vi får ringa alla och berätta att det kommer nya kallelser.

Mitt bland alla nya besked är Jens Ehrs vid gott mod.

– Man får se det positivt. De i fas två har väntat i över ett år på vaccinet, och nu är det igång, säger han.

Svåra månader

Alla är dock inte lika stoiska som Jens Ehrs. Förra veckan var beskedet från Regionen att alla över 80 skulle få en första dos vaccin innan vecka 14. I måndags sköts det till vecka 15. I tisdags pausades Astra Zenecas vaccin.

– Tills vi får annat besked kommer vi behöva avboka planerade vaccinationer som skulle utförts med Astra Zenecas vaccin. Vi på Capio kontaktar våra patienter om deras tid, de behöver inte kontakta oss, skriver Katarina Wettin, medicinsk chef för Capios vårdcentraler på Södermalm, i ett mejl.

Förra veckan var Capio redo för ge alla 80-plussare första dosen inom ett par, tre veckor. Nu är tidsramen mer oklar.

– Vi är redo att vaccinera så snart vi har möjlighet, men det beror helt på vaccinleveranser och utvecklingen av det tillfälligt stoppade Astra-vaccinet, skriver Katarina Wettin.

Flera olika bud

De senaste månaderna har varit tuffa, menar Andreea Valdman, tf verksamhetschef på Åsö vårdcentral. Där har telefonerna gått varma. Intresset för att vaccinera sig har varit stort, men få doser har kommit.

– Ett problem har varit att den information som gått ut från Regionen inte stämmer överens med vad vi kan erbjuda, eftersom vi inte fått tillräckligt med vaccin, säger hon.

Vaccinerad. "Jag hoppas med hela mitt hjärta att allt det här är över snart", säger Pia Forni, 94, om pandemin. Foto: Pekka Pääkkö

Tursam. "Vi är väldigt glada att det var Pfizers vaccin vi skulle få", säger Sonja Everstein efter nyheten om att Astra Zenecas vaccin pausas kommit. Foto: Pekka Pääkkö

Det vaccin som kommit till Söder har hittills inte körts ut till varje enskild vårdcentral. De på Åsö har fått hämta vaccin själva, från exempel från Ringen.

– Det är en halvtimme varje vecka som vi hellre lagt på patienter, säger Andreea Valdman.

Snabbt avklarat

Idag, tisdag, löper i alla fall vaccinationerna på Rosenlund på friktionsfritt. Ganska raskt har Pia Forni, Sonja Everstein och Jan Esberg fått sin första dos.

– Det gick snabbt, och värker ingenting, säger Pia Forni.

– Det första vi ska göra, när vi är klara med vaccineringarna, är att träffa barn och barnbarn. Sedan ska vi ut och skutta runt på en dansbana. Men Jan har ett dåligt ben, så vi får se om det går, säger Sonja Everstein.

Så många 80-plussare har fått vaccin där du bor

Ges plats. Rosenlunds vårdcentral har fått låna en aula i sjukhuset för att vaccinera sina patienter. "Det tackar vi för", säger Jens Ehrs, verksamhetsutvecklare Rosenlunds vårdcentral. Foto: Pekka Pääkkö

Stoisk. "Som tur är hade vi bara vaccineringar med Pfizers vaccin inbokade idag", säger Jens Ehrs, verksamhetsutvecklare Rosenlunds vårdcentral. Foto: Pekka Pääkkö

Pausat vaccin

Astra Zenecas vaccin pausades i tisdags efter beslut av Folkhälsomyndigheten.

Totalt står Astra Zenecas vaccin för nästan hälften av de prognosticerade vaccinleveranserna under mars och april.

Pausen var en försiktighetsåtgärd till dess Europeiska läkemedelsmyndigheten och Läkemedelsverket hunnit utreda misstankar om biverkningar. En ny bedömning gjordes under torsdagen då EMA kom fram tll att vaccinet var säkert. Folkhälsomyndigheten ska i nästa vecka besluta om hur man ska gå vidare med utrullningen av Astra Zeneca vaccinet.

Visa merVisa mindre