Mitt i träffade några av de andraklassare som gjort en insats för Ukraina: Elin Österlind, Rut Post, Hilma Åkeson, Folke Johard, Milo Taylor, Lucas Marin och Emanuel Ohaniss. Foto: Märta Lefvert

Tvåor samlade in 86 000 kronor till Ukraina

När andraklassarna i Mälarhöjdens skola samlade in pengar till Ukraina blev det klirr i kassan. Drygt 86 000 kronor kom in. – Jag vill att pengarna ska gå till boende och mat, säger Hilma Åkeson.

  • Publicerad 06:20, 29 apr 2022

Kriget i Ukraina sätter spår även hos barn. Vid Mälarhöjdens skola satte sig lärarna i årskurs 2 ner med fritidspersonalen och resonerade om hur de skulle fånga upp elevernas funderingar och oro.

Resultatet blev Eftermiddag för Ukraina, då barnen sålde fika och pyssel som de själva gjort, på skolgården.

– Alla ville köpa något. De betalade jättemycket för bullarna. Det var för att de ville ge mycket pengar till Ukraina, berättar Folke Johard, när Mitt i träffar några av tvåorna på fritids i Röda stugan.

Pengar till UNHCR

Syftet med evenemanget var att visa eleverna att alla kan bidra med något, även i en svår kris. Med sin marknad jobbade barnen in 86 220 kronor, pengar som går till FN:s flyktingorgan UNHCR, öronmärkta för Ukraina. Betalningen gjordes direkt till UNHCR, via den insamlingssida en förälder ordnat.

– Jag vill att pengarna ska gå till boende och mat, säger Hilma Åkeson.

Ukrainsk sång

Hon berättar att hon sprang 16 varv vid det lopp som ordnades vid skolan. Inför det fixade barnen "sponsorer" – anhöriga som fick ge valfri summa för varje varv barnen sprang. Ett fiffigt sätt att få in pengar – och något som fick många barn att springa några extra rundor.

Ett viktigt inslag var också de ukrainska flyktingar som deltog – en familj som bor hemma hos Rut Posts familj efter flykten till Sverige.

– De gjorde en konsert på scenen. De sjöng, dansade och läste en dikt, berättar hon.

Krig i undervisningen

Kriget sätter också visst avtryck i undervisningen. Läraren Helene Svensson berättar att de väver in kriget i ämnena när det passar. På fritids har de bland annat fått titta på Lilla Aktuellt. Barnens slutsats är tydlig:

– Det är så dåligt att starta krig. Tänk på alla som är rädda i Ukraina nu och på hur många som dör. Krig kan aldrig vara bra, säger Lucas Marin.