Nya bostäder planeras längs med Bollmoravägen, vid Amaryllisparken. Foto: Stefan Källstigen

Tvåhundra bostäder planeras i Amaryllisparken

Amaryllisparken vid Bollmoravägen kan få tvåhundra bostäder i hus med tre till sex våningar. Politikerna gav i veckan ett första godkännande till projektet.

  • Publicerad 10:44, 30 aug 2019

– Hela styret tror att det är ett bra projekt. Att bygga vid parken belastar inte trafiken på Tyresövägen och det finns hygglig kollektivtrafik. Vi kommer att kunna behålla ett respektfullt avstånd mot befintligt bebyggelse och samtidigt minska otryggheten i skogspartiet, säger Mats Lindblom (L), ordförande i stadsbyggnadsutskottet.

Under onsdagskvällen sa ett oenigt utskott ja till att ge ett så kallad positivt planbesked för projektet i Amaryllisparken.

– Det betyder att vi tycker att det är ok att det blir ett byggprojekt där, men det betyder inte att det är exakt klart hur det blir. Det här är startskottet, säger Mats Lindblom.

Hus med tre till sex våningar

Det är Sveafastigheter Bostad som vill bygga i parken. Förslaget är cirka 200 nya bostäder mellan tre till sex våningar, med både bostads- och hyresrätter.

Marken är 22 000 kvadratmeter stor – ungefär fyra vanliga fotbollsplaner – och tillhör kommunen. Området täcker boulebanorna och marken väster om dem, där det i dag är skog och sly.

Här ligger Amaryllisparken. Foto: Google Maps

Tyresöborna kommer att få tycka till om planerna redan efter planbeskedet, vilket är både tidigare än vanligt och än vad lagen kräver.

– Vi vill få in synpunkter mycket tidigare för att kunna forma projektet så det blir bra för så många som möjligt. Vi har tidigare sett att kraftiga synpunkter har kommit in för sent i den politiska processen. Medborgarna har upplevt att ingen lyssnar på dem. Klassiska exempel är Apelvägen och Södergården, säger Mats Lindblom.

De nya boulebanorna invigdes förra sommaren. Foto: Stefan Källstigen

De nya boulebanorna som invigdes förra sommaren kan få flytta. I byggherrens förslag ligger där i stället ett hus.

– Byggherrens tanke är att man skulle flytta boulebanorna norrut närmare villaområdet, men det är alldeles för tidigt att säga hur det blir, säger Mats Lindblom.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna reserverade sig mot förslaget, enligt Mats Lindblom med motiveringen att de vill dra ner på byggtakten i kommunen.