Al-Azharskolan i Vällingby Foto: Evelina Hertz

Två ur Soldiers of Odin satte upp klistermärken på Al-Azhars skolgård

Vid 16-tiden kom två personer från Soldiers of Odin till Al-Azharskolan i Vällingby. Enligt personal på skolan filmade de barnen på skolgården och satte upp klistermärken.

  • Publicerad 17:27, 5 apr 2017

MDet var vid 16-tiden som två personer från det högerextrema nätverket Soldiers of Odin dök upp vid Al-Azharskolan i Vällingby.

– De började filma barn på ute skolgården och sen sparkade de iväg en fotboll för några killar. När jag såg dem var de vid entrén och de höll på att klistra upp sina klistermärken och då ringde jag polisen, säger Jane Almquist, biträdande rektor på skolan.

LÄS MER: Inga poliser på plats vid skolan

Personerna gick sedan runt skolan och försvann mot tunnelbanan. Jane berättar att hon med polisen i telefonluren följde efter dem.

– Polisen var jättesnabba och tog dem vid tunnelbanan. Så fort jag såg klistermärket ropade jag till all personal att de skulle ta in barnen och vi samlade dem i aulan och försökte lugna ner dem. Jag tror inte att barnen förstod riktigt vad som hände för de känner inte till den här gruppen. De förstod bara att det var farligt när jag sa att de inte fick gå ut eftersom det inte hör till vanligheterna.

En snabb aktion efter jobbet

Enligt Daniel Eriksson, talesperson för Soldiers of odin i Sverige, har personerna inte filmat några barn.

– Jag pratade med killarna och de har satt upp klistermärken och sen fotat att de har satt klistermärken. De har definitivt inte filmat några barn, säger han.

Varför skulle ni sätta upp era klistermärken där på en skola bland barn?

–Vi tycker helt enkelt att det är fel hur skolan behandlar tjejerna och vill markera det.

Vad tror ni att eleverna tycker om att ni sätter upp klistermärkena på deras skola?

– Det handlar inte om vad eleverna tycker utan att vi tycker att skolledningen gör fel.

Varför kontaktar ni inte skolledningen direkt då istället?

– Det kommer vi också att göra. Det här var bara en snabb auktion som de här två personerna valde att göra efter jobbet.

Enligt polisen är det bekräftat att personerna kom från Soldiers of odin, men de greps inte.

–  Personerna är identifierade och kontrollerade men det har inte begåtts något brott så vi har inte gripit någon, säger My Kreffe Olsson, på Vällingbypolisen.

LÄS MER: Eleverna om mediestormen: Kom hit Stefan Löfvén!