De två misstänkta rånarna häktades under torsdagen i Attunda tingsrätt. Foto: Mitt i

Två tonåringar häktade för flera rån vid pendeltågsstationer

Två pojkar, båda i tonåren, häktades på torsdagen misstänkta för rån i Sollentuna och i Solna. De greps efter ett rån vid Häggviks station strax före midnatt i söndags.

  • Publicerad 14:58, 8 nov 2019

Under hösten har uppemot tio olika rån skett i närheten av pendeltågsstationerna i Sollentuna. Ofta har tre eller fyra unga män gett sig på ett ensamt offer med både hot och fysiskt våld.

Sent i söndags greps fyra personer, tre män och en kvinna, efter ett liknande rån vid Häggvik station då en man misshandlades med sparkar och rånades på sin mobiltelefon och hörlurar.

Fyra greps efter personrån vid stationen i Häggvik

Två av de misstänkta släpptes snabbat men två av dem, båda pojkar i tonåren, anhölls och häktades dessutom på torsdagen på sannolika skäl misstänkta för rån.

Misstänks för flera rån

Den ene misstänks för rånet i Häggvik och för ett rån på Solna station som utfördes tidigare på söndagskvällen. Han har erkänt att han ”har utdelat visst våld” mot mannen på Solna station, men han nekar till att ha rånat någon.

Den andre misstänks utöver för rånet i Häggvik även för ett rån mot en ung person vid Norrvikens station i lördags kväll. Han nekade helt och yrkade på att bli frisläppt under häktningsförhandlingen i Attunda tingsrätt.

Synnerliga skäl för häktning

Men båda de misstänkta rånarna häktades alltså, trots sin låga ålder. Tingsrätten menade att det fanns synnerliga skäl till häktning då det finns risk att de misstänkta ”genom att undanröja bevis, eller på något annat sätt, försvårar sakens utredning”.

Åtal ska väckas senast den 21 november. Utredningen fortsätter och polisen undersöker bland annat om de häktade tonåringarna kan knytas till fler av de rån som har skett, många med liknande tillvägagångssätt, i nära anslutning till Sollentunas pendeltågsstationer sedan sommaren.

Polisen söker samband bakom de våldsamma personrånen i Sollentuna

 

Rånvågen vid stationerna har fått tonårsföräldrarna som tidigare under hösten har kört runt på moppar för att öka vuxennärvaron i kommunen att i stället satsa på att hänga vid pendelstationerna fredags- och lördagskvällar – med premiär i Norrviken i kväll fredag.

Tonårsföräldrar lämnar mopparna – ska hänga vid pendelstationerna

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Här körs tusentals coronatester ut till stockholmarna

Nyheter Varje morgon köar taxibilar på det gamla mässområdet i Tureberg Varje vardagsmorgon rullar omkring 1 000 taxibilar in på det gamla mässområdet i Tureberg. En efter en glider de fram till en liten ”byggfutt”, drar ner rutan, och får en låda med hemtester och...onsdag 2/12 5:30

Tonårsföräldrar kraftsamlar för ökad trygghet

Nyheter "Alla är jättemåna om att vi ska få igång något nu" Förra veckans digitala möte om vad som kan göras i Sollentuna för att minska ungdomsvåld och otrygghet blev lyckat. Och det mynnade ut i att åtta lokala grupper ska bildas och peka på fem kortsiktiga...tisdag 1/12 15:15

Åtal: Skickade 800 kränkande sms till kvinna

Nyheter Mannen ska även ha dykt upp på hennes jobb och bytt lås i hennes lägenhet. En man i 30-årsåldern åtalas för bland annat fyra fall av ofredande, skadegörelse och egenmäktigt förfarande riktat mot en kvinna i Rotebro.tisdag 1/12 11:10