Två Täbykillar uttagna i skidlandslaget

Längdskidåkaren Jacob Nystedt tar för tredje året i rad plats i Utvecklingslandslaget för åkare i åldern 19–23 år. Till säsongen 2018/19 får han dessutom sällskap av en annan Täbykille, Axel Aflodal.

  • Publicerad 13:37, 16 maj 2018

– Det är ett gäng spännande åkare med fyra medaljörer från vinterns JVM i Goms och med flera juniorer som gjorde det bra även på seniortävlingar förra året, säger landslagschef Rikard Grip.
Jacob Nystedt är uppvuxen i Lahäll. Han går fjärde och sista året på skidgymnasiet i Sollefteå och tävlar för skidklubben Hudiksvalls IF.

Tre medaljer av tre möjliga i JSM

Bakom sig har han en stark säsong där han bland annat var ende åkare som tog medalj på alla tre individuella distanserna i JSM i februari.
Där tog även Utvecklingslandslagets andre Täbykille, Axel Aflodal, medalj då han tog brons alldeles bakom tvåan Nystedt i distansloppet.

Debut i laget för Aflodal

Ett år yngre Aflodal går tredje året på skidgymnasiet i Mora och tävlar för Sundbybergs IK. Han gjorde liksom Jacob Nystedt en stark säsong och belönades med att för första gången ta plats i Utvecklingslandslaget.

Axel Aflodal är uttagen i Utvecklingslandslaget för första gången till säsongen 2018/19. Foto: Henrik Ahnbrink

Längdlandslaget har ersatt det tidigare juniorlaget med en träningsgrupp för åkare i åldern 19–23 år i syfte att underlätta övergången från junior till senior.

”Många försvann efter gymnasietiden”

– På skidgymnasiet får åkarna väldigt bra träning och stöttning, men därefter saknar många en naturlig träningsgrupp att ansluta sig till om de inte tar sig in i seniorlandslagen. Vi märkte att många åkare försvann efter gymnasietiden och ville därför fånga upp och stötta fler yngre senioråkare, säger Rikard Grip.
Precis som förra året baseras laguttagningen på en kombination av prestation, utvecklingspotential, samt attityd och inställning till träning.

Tolv herrar och tolv damer uttagna

– Det är ibland svårt att se vilken potential åkare i den åldern kommer att få om några år. Många har inte hunnit utvecklas fullt ut resultatmässigt än, säger Rikard Grip som tillsammans med tränarna Martina Höök och Johan Granath har tagit ut tolv damer och tolv herrar till laget.