Med en rösts övervikt, 31–30, bestämde kommunfullmäktige 2015 att nya Näckenbadet skulle byggas i Neglinge, på samma plats som den gamla simhallen.

Men oppositionspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Nackalistan och Sverigedemokraterna har hela tiden velat ha simhallen till Fisksätra. Även Kristdemokraterna röstade med oppositionen 2015. Och efter en motion från Vänsterpartiet blev det en ny omröstning den 11 maj i år.

Fick inte rösta

Även den här gången vann Neglinge med 31-27 efter att Erik Svanfeldt (S) röstat med Alliansen och Karin Teljstedt (KD) avstod från rösta.

Men två ledamöter, Anders Tiger (KD) och Åsa Regina Nyberg (SD), kunde inte delta i den digitala omröstningen eftersom surfen på läsplattorna de fått låna av kommunen tog slut.

– Det var fel, så här kan det inte vara, det är ju demokratins grund att alla ska kunna rösta. De borde ha ajournerat mötet tills alla ledamöter kunde vara med och rösta. De måste hitta rutiner som är demokratiskt acceptabla, säger Anders Tiger (KD).

Åsa Regina Nyberg håller med.

– Det är så fel och odemokratiskt. Jag blir väldigt kränkt. Jag är ju varken orsak till pandemin eller digitaliseringen. Något borde göras det har ju hänt fler – inte bara mig.

Ihållande problem

Hon framhåller att problemet är återkommande.

– Det händer varje gång. Så får de köpa mer data och när man kommer tillbaka så har man missat flera punkter.

Alliansens linje om att bygga i simhallen i Neglinge vann alltså. Men kommunalrådet Mats Gerdau (M) är ändå kritisk till haveriet.

– Självklart ska alla ledamöter kunna rösta – det handlar om demokratiska spelregler.

Behöver omröstningen göras om?

– Här hade det inte påverkat resultatet men det är klart att tekniken ska fungera. Det är jätteviktigt.

Kan det bli fler omröstningar om var simhallen ska ligga?

– Det återstår att se.