Minns ni den här tiden förra året? I Upplands Väsby hade över 3 000 personer smittats av covid-19 och 99 personer avlidit. Smittan hade åter tagit fart. Många väntade ivrigt på vaccin– och det var mycket noga vilken fas man tillhörde.

Det var då som socialchefen och två andra chefer i Väsby tog sprutan.

– Min tolkning när jag fick länken var att ”ni måste boka tid nu, annars får vi kasta doser”. Jag skulle aldrig medvetet tränga mig i vaccinationskön, sa socialchefen då till Mitt i.

Han avskedades, men stämde kommunen för ogiltigt avsked. Det slutade till sist i förlikning.

De två andra cheferna fick var sin varning. En av dem, en verksamhetschef inom stöd- och omsorg, stämde kommunen för ogiltig varning, men även det mynnade ut i att chefen slutade.

Den tredje jobbar fortfarande kvar.

Men notan för att låta två chefer gå blev dyr.

HR-direktören beklagar

Mitt i vill ställa frågor till kommundirektör Regina Kevius, men hon vill inte svara och hänvisar till Karin Hallgren, kommunikations- och HR-direktör.

4,1 miljoner för två sprutor. Var det värt det?

– Det är klart att vi hade velat undvika den kostnaden. Jag är den första att beklaga hur skattepengarna använts. Men vår bedömning är ändå att kostnaderna hade kunnat bli ännu högre om cheferna varit kvar, säger Karin Hallgren.

Hur då?

– I och med den här händelsen utsattes kommunen för en stor förtroendeskada som hade kunnat bli väldigt kostsam på längre sikt. Människor ska vilja flytta hit och investera i Upplands Väsby. Har de inte förtroende för vår kommun gör de inte det.

Men det var inte bara i Väsby som chefer ansågs ha gått före i kön – minst 20 fall utreddes i landet under 2021.

Många chefer fick stanna

I Arvidsjaur vaccinerades operativa chefer, vaktmästare och städpersonal. Kommunchefen sa att det var ”högst rimligt”. Ingen fick gå. Inte heller i Halmstad, där chefer på hemvårdsförvaltningen ansågs ha gått före i kön, fick någon sparken. Enligt utredningen fanns ”inbyggda systemfel” som gjorde att de trott sig ha rätt att ta vaccinet.

En högt uppsatt chef inom Nacka kommun är en av dem som fick vara kvar, trots att hon erkände att hon ”helt klart gjort fel”.

– Hon är kvar och har vårt fulla förtroende. Det är en riktigt duktig chef som jobbat länge i Nacka, säger stadsdirektören Viktor Kilén.

Mitt i har faktiskt inte kunnat hitta ett enda fall i Sverige där en chef fått sparken – utom här. Så varför agerade just Väsby kommun så annorlunda?

– Skälet är att kommunledningen fick upplysningen via Aftonbladet. Den chef som det handlade om pratade med tidningen innan han pratade med kommunledningen, säger Karin Hallgren, och hänvisar till socialchefens uttalande om att ha tagit sprutan.

Hon pekar också på kommunens externa utredning som visade att socialchefen gått före i kön.

Men ska man behöva straffas så hårt för att man pratar med pressen?

– I fortsatta interna diskussioner fanns inte förtroendet kvar för den här chefen. Både den politiska ledningen och kommunens högsta ledning står bakom agerandet i den här frågan.

Mitt i frågar om socialchefen hade fått vara kvar om han inte hade pratat med –Aftonbladet, men får inget rakt svar. Karin Hallgren hänvisar i stället återigen till det skadade förtroendet.

Får era medarbetare inte prata med pressen?

– Medarbetare i Upplands Väsby kommun omfattas som alla offentliganställda av meddelarfriheten.

Socialchefen själv menar att han må ha varit naiv, men inte gjort något brottsligt. Han tycker att kommunen agerade ”oprofessionellt och hysteriskt”.

– De lyssnade varken på min eller mina medarbetares version om vad som hade hänt. Det är otroligt inkompetent skött, säger han.