Familjen Bivstedt från Spånga tävlar om att bli Sveriges starkaste familj i höst. Foto: Janne Danielsson/SVT

Två Spångafamiljer tävlar i TV i höst

Sveriges starkaste familj kan finnas i Spånga. När SVT sänder sitt nya program i höst är en av deltagarfamiljerna från Nälsta och en annan från Bromsten.

  • Publicerad 10:52, 27 aug 2020

I "Sveriges starkaste familj" gäller det att inte bara besegra motståndarfamiljerna, utan även den karga fjällnaturen. I SVT:s nya program gör de tävlande familjerna upp om den prestigefulla titeln genom tuffa utmaningar som att fjällvandra med tung packning, springa i djup snö med vikter eller dra ett terrängfordon.

– Det var ett helt fantastiskt äventyr, säger mamma Nina Bivstedt från Nälsta, som tillsammans med maken Johan och döttrarna Lovisa, 18, och Josefina, 15, åkte upp till Åre för att spela in programmet i våras.

De var en av sju familjer som antogs till tävlingen, efter att ha gått igenom flertalet styrke- och konditionstester. Resan blev en upplevelse de sent kommer att glömma.

– Stundtals var det extremt tufft. Man kunde vakna upp av att hela tältet var fullt av snö. Men det var härligt att få göra något tillsammans. Vi är redan en väldigt tajt familj, men det här förde oss ännu närmre varandra, säger Nina.

Familjen Flores kan bli Sveriges starkaste familj

Familjen Pratt. Foto: Janne Danielsson/SVT

"Ett stort minne"

Familjen Pratt, bestående av mamma Helene, pappa James, Casper, 17, och Loui, 15, är också från Spånga – närmare bestämt från Bromsten. De delar upplevelsen att tävlingen var något helt utöver det vanliga.

– Vi har pratat om det dagligen och blickat tillbaka tillsammans. Det är ett väldigt stort minne och något vi kommer bära nära hjärtat resten av livet. Det är nog lite av en "en på miljonen"-upplevelse, säger Casper.

Mamma Helene instämmer.

– Man får se helt nya sidor av varandra, och jag upptäckte helt nya kvaliteter hos mina barn. Det var väldigt utvecklande både för oss alla som individer, och för oss som familj, säger hon.

Utmaningarna genomfördes individuellt eller som ett lag. Varje familj består av två vuxna och två tonåringar, och programmet leds av inga mindre än Sanna Kallur och André Pops.

– De var otroligt proffsiga. Susanna hade lärt sig allas namn och yrken redan första dagen, säger Casper.

Programmet har premiär på SVT1 och SVT Play söndagen den 6 september.

Spångafamiljerna

Familjen Bivstedt: Mamma Nina, fysioterapeut, pappa Johan, jobbar inom IT, Lovisa 18 år, elitlöperska och student på Handelshögskolan, Josefina 15 år, går i gymnasiet.

Familjen Pratt: Mamma Helene, projektleder mässor, pappa James, gymnasielärare, Casper 17 år, går i gymnasiet, Loui 15 år, går också i gymnasiet.