Smittan hade på onsdagen tagit sig in på ett av kommunens boenden igen. Foto: Anders Björklund/Mostphotos

Två smittade på äldreboende i Botkyrka

I måndags fanns inga konstaterade fall av corona på Botkyrkas äldreboenden. Men på onsdagen kom rapporter om att två personer insjuknat på samma boende. De vårdas av särskilt avdelad personal och isolerat från övriga boende, enligt Botkyrka kommun.

  • Publicerad 14:47, 20 nov 2020

I måndags fanns inga konstaterade fall på något av Botkyrkas vård- och omsorgsboenden. Inte heller hade någon avlidit i covid-19 sedan i våras enligt kommunens siffror.

Men smittspridningen har ökat mycket kraftigt i länet de senaste veckorna. Och på onsdagen konstaterades två nya fall på ett boende i Botkyrka.

Besöksstopp i Salem

Salems kommun införde "besöksstopp" på kommunens äldreboenden fredagen den 13 december. Något regelrätt förbud kunde man dock inte införa vid den tidpunkten. Socialstyrelsen fastslog tidigare i höst att det inte var lagligt.

Salems kommuns besökstopp skulle därför ses mer som en stark rekommendation.

– Vi vill att folk tar hänsyn till detta, sade kommunens socialchef Jenny Thorsell.

Tillåter möten i Botkyrka

Botkyrka kommun har valt att inte införa "besöksstopp".

– Botkyrka kommun vill undvika att införa ett besöksstopp på våra vård- och omsorgsboenden. Vi rekommenderar anhöriga att avstå från besök i den enskildes lägenhet och istället använda de särskilda mötesplatser som finns vid varje boende. Vi tror att i samarbete med anhöriga kan vi möjliggöra viss social kontakt men med säkra arbetssätt och avstånd, sade omsorgsdirektören Petra Oxonius på måndagen.

Smittade och döda i Botkyrka och Salem

78 pensionärer på Botkyrkas äldreboenden har blivit smittade från pandemins start och fram till i onsdags.

30 personer har avlidit.

Salems äldreboenden har 24 pesoner varit smittade fram till i onsdags.

10 personer har avlidit.

Enligt uppgifter från både Botkyrka kommun och Salems kommun har ingen person på vård- och omsorgsboenden dött i covid-19 sedan i våras.

Visa merVisa mindre

Petra Oxonius. Foto: Tobias Fischer

Förbud kan bli möjligt

Från och med den 21 november kan dock Folkhälsomyndigheten besluta om lokala besöksförbud på äldreboenden i Sverige.

– Att bestämma att du inte får ta emot gäster, familjemedlemmar eller vänner i ditt eget hem, det är en mycket långtgående åtgärd. Men ibland är den typen av inskränkande åtgärder nödvändiga, säger statsminister Stefan Löfven (S) på regeringens hemsida.

Efter onsdagens besked från regeringen och två konstaterade coronafall på Botkyrkas äldreboenden var hållningen från Botkyrka kommun fortsatt den samma:

"De skärpta allmänna råden i Stockholm avråder från fysiskt kontakt med andra än de man bor med. På våra boenden arbetar vi för att de besök som ändå sker är så säkra som möjligt. Det finns besöksvärdar som säkerställer att besöken sker på ett säkert sätt. Det finns också särskilda mötesplatser på alla boenden", skriver förvaltningen till Mitt i.