Två smash and grab-kupper inträffade under fredagsmorgonen i Järfälla. På förmiddagen är ingen gripen för brotten. Foto: Mostphotos

Två smash and grab-kupper i Järfälla i morse

Inom loppet av fyrtio minuter inträffade två smash and grab-kupper i Järfälla. Än så länge är ingen misstänkt gripen, men polisen utesluter inte att det finns en koppling mellan händelserna.

  • Publicerad 11:08, 4 mar 2016

Så tidigt på morgonen är det inte speciellt mycket folk ute i ett sådant här område.

Det första larmet kom till vaktbolaget vid 04.20 från Hemköp i Stäket. På platsen upptäckte väktarna en bil som backats in i förbutikens entré. Inga spår av gärningspersonerna syntes till men bilen stod kvar på tomgång.

– Vi har ingen uppfattning om hur många de var, säger Kjell Lindgren, presstalesman vid Stockholmspolisen.

"Forcerar nästan allt"

Men knappt fyrtio minuter senare, vid 04.54 kom nästa larm. Den här gången blev väktare vittnen till ytterligare en kupp mot Elgiganten i Barkarby.

– Där såg man minst fyra personer på plats som avvek i två Audibilar. De drog ut på E18, efter det är det okänt var de tog vägen, säger Kjell Lindgren.

I polisrapporten står det att bilarna var röda. Vid kuppen mot Elgiganten använde sig gärningspersonerna av en hjullastare för att ta sig in i butiken.

– Det har blivit populärt, eller vad man ska kalla det för, de senaste åren att använda hjullastare för att ta sig in i butiken. Den forcerar nästan allt och efter det rusar man in och plockar åt sig så mycket man kan. Det går i regel ganska snabbt och därför är man några stycken, som i det här fallet när det handlar om minst fyra stycken, säger Kjell Lindgren.

Ingen gripen

Polisen har inte några uppgifter om det finns fler vittnen till händelsen, men på grund av klockslaget är de tveksamma till att någon befunnit sig området.

– Så tidigt på morgonen är det inte speciellt mycket folk ute i ett sådant här område, säger Kjell Lindgren.

Misstänker ni att det finns en koppling mellan de här två kupperna?

– Det är svårt att säga, men det är klart, det var nära i tid och rum så det är inte uteslutet.

Under morgonen har polisen sökt i området utan resultat. Vid 10-tiden var ingen misstänkt gripen.

– Problemet är att man bara på några minuter är borta när något sådant här händer, säger Kjell Lindgren.

Båda händelserna rubriceras som grov stöld och det är oklart hur mycket varor stulits och till vilket värde.

– Nu ska vi få ut tekniker så får vi se vad det ger, säger Kjell Lindgren.