Nyligen anordnades SM i Pole och Aerial i Uppsala. Emma Hiljegren och Caroline Blommé från Lilla Essingen plockade hem guldet i pargrenarna Pole Sport och Artistisk Pole.

– Det var helt fantastiskt. Vi fick inte ha publik, men det kändes som vi hade det. Alla från vår dansstudio var där och alla hörde av sig på sociala medier.

Tävlingarna går, lite förenklat, ut på att medelst dans och akrobatik röra sig längs en vertikal stång.

Pole Sport är en mer teknisk gren, berättar Emma Hiljegren. Deltagarna bedöms utifrån ett regelverk som säger hur rörelser och trick ska se ut. Artistisk Pole är friare, och handlar mer om att berätta en historia genom rörelser, musik, kläder och smink.

Första gången gillt

Ett 60-tal tävlade deltog i SM. För Emma och Caroline var det första gången de ställde upp i tävlingen. Egentligen skulle de varit med förra året, men allt ställdes allt in. Då var de enda registrerade paret på de anmält sig till gren, till skillnad från i år.

– I våra grenar fanns det ett par till. Vi fick lite konkurrens i alla fall. Det var fint, säger Emma.

– Det är inte så många som tävlar i dubbel. Det har sina utmaningar. Man ska vara synkroniserade, hålla upp varandra. Det kräver en helt annan styrka än singel.

Om ni redan vunnit SM-guld på första försöket, vad är nästa mål?

– Nu handlar det mer om att ta semester och inte träna alls mycket i några veckor. Sen får vi sätta i gång igen, se om det blir SM nästa år också.