Färre studenter börjar på Vallentuna gymnasium. Två program kommer inte finnas kvar alls i höst. Foto: Sara Flodin

Två program försvinner helt från Vallentuna gymnasium

Allt färre söker sig till Vallentuna gymnasium. Efter sommaren kommer ingen årskull att studera naturvetenskap eller teknikprogrammet. – Det är svårt att satsa inom ett område där det redan är ett stort utbud, säger Roswitha Melzer (L), ordförande för utbildningsnämnden.

  • Publicerad 11:24, 12 maj 2016

Det innebär att när Vallentuna gymnasium öppnar för det nya läsåret efter sommaren kommer det inte finnas några elever som läser de två programmen.

Utbildningsnämnden tog det beslutet i förra månaden. Det är tredje året i rad som inga nya elever börjar de två linjerna. Det efter att bara en person hade sökt dem i årets gymnasieval.

– På sikt ska vi satsa på en nystart. Personalen har lyckats fördelas på andra elevklasser, säger Roswitha Melzer.

Mitt i har flera gånger tidigare skrivit om hur antalet sökande till Vallentuna gymnasium minskar. Bland annat i mars i år, om det väldigt låga antalet ungdomar som hade gymnasiet som sitt förstahandsval.

I årets första ansökningar till gymnasiet valde bara 7 procent av elever bokförda i Vallentuna kommunens eget gymnasium som sitt förstahandsval. Till tre gymnasier i Täby sökte sig samtidigt 55 procent av eleverna. Roswitha Melzer har förhoppningar om att det efter andra sökomgången kommer att se bättre ut med antalet sökande – vilket har varit trenden under de senaste åren.

– Förutsättningarna för Vallentuna gymnasium är inte alltid gynnsamma. I steget innan, högstadiet, går 25 procent av eleverna i årskurs 9 i en annan kommun.

Trots det finns det just nu inga planer på att flytta gymnasiet till andra lokaler.

– Lokalerna delas med Optimus och med Vallentuna friskola. På så sätt kan man dela på kostnaderna och det finns ett gott samarbete, säger Roswitha Melzer.

Fakta

Stort tapp av elever på kort tid

Antalet elever på Vallentuna gymnasium under åren 2011-2015.

2011 – 458 elever.

2012 – 408 elever.

2013 – 380 elever.

2014 – 330 elever.

2015 – 287 elever.

I antalet elever ingår också de som går introduktionsprogram, som till exempel språkintroduktion.

Källa: Skolverket
Visa merVisa mindre