Enligt domen var gärningsmännen ute efter pojkens trådlösa hörlurar när de angrep honom med sparkar och slag, både med öppen och knuten hand, mot ansiktet och mot kroppen.

Enligt pojken ska de även ha tagit ett strupgrepp på honom och tryckt en kniv mot hans hals. Detta har dock inte kunnat bevisas i tingsrätten.

Däremot fanns det bevisning, bland annat tack vare filmklipp i gärningsmännens mobiltelefoner, för att filmade pojken på ett förnedrande sätt.

Det står också klart, enligt tingsrätten, att rånarna hotade att döda pojken om han gjorde en anmälan eller berättade om händelsen för någon. De har därför gjort sig skyldiga inte bara till rån utan även övergrepp i rättssak, menar rätten.

Slipper fängelse

Under rättegången medgav gärningsmännen vissa delar, men de skyllde också delvis på varandra. Båda dömdes emellertid och straffvärdet bedömdes till något över ett år, men på grund av deras låga ålder fick de i stället ungdomsvård.

De ska även betala sammanlagt 21 000 kronor i skadestånd till den drabbade pojken.

Tingsrätten har även särskilt beaktat att gärningarna begåtts ”av två gärningsmän i anslutning till målsägandens hem där han haft rätt att känna sig trygg och att rånet haft tydliga inslag av förnedrande natur”.