Attunda Tingsrätt. Här dömdes de två tonåringarna för rån mot en jämnårig pojke i Rotebro. Foto: Stefan Källstigen

Två pojkar döms för förnedrande rån

En tonåring blev slagen, sparkad och hotad då han rånades av två jämnåriga pojkar i Rotebro i november 2020. Rånet hade dessutom förnedrande inslag och filmades av gärningsmännen. Nu har de båda dömts för rån och övergrepp i rättssak.

  • Publicerad 15:21, 23 maj 2022

Enligt domen var gärningsmännen ute efter pojkens trådlösa hörlurar när de angrep honom med sparkar och slag, både med öppen och knuten hand, mot ansiktet och mot kroppen.

Enligt pojken ska de även ha tagit ett strupgrepp på honom och tryckt en kniv mot hans hals. Detta har dock inte kunnat bevisas i tingsrätten.

Däremot fanns det bevisning, bland annat tack vare filmklipp i gärningsmännens mobiltelefoner, för att filmade pojken på ett förnedrande sätt.

Det står också klart, enligt tingsrätten, att rånarna hotade att döda pojken om han gjorde en anmälan eller berättade om händelsen för någon. De har därför gjort sig skyldiga inte bara till rån utan även övergrepp i rättssak, menar rätten.

Slipper fängelse

Under rättegången medgav gärningsmännen vissa delar, men de skyllde också delvis på varandra. Båda dömdes emellertid och straffvärdet bedömdes till något över ett år, men på grund av deras låga ålder fick de i stället ungdomsvård.

De ska även betala sammanlagt 21 000 kronor i skadestånd till den drabbade pojken.

Tingsrätten har även särskilt beaktat att gärningarna begåtts ”av två gärningsmän i anslutning till målsägandens hem där han haft rätt att känna sig trygg och att rånet haft tydliga inslag av förnedrande natur”.

Man i 90-årsåldern åtalas för trafikbrott

Nyheter Ska ha kört på pojke på övergångsställe – och smitit En Sollentunabo i 90-årsåldern åtalas i Attunda tingsrätt för vållande till kroppsskada och smitning från trafikolycksplats.onsdag 6/7 15:15

Allt fler elsparkcyklar stjäls i Norrort

Nyheter Ökning. Populärt fordon - då bli stölderna fler Stölder av elsparkcyklar har ökat dramatiskt under de första fem månaderna i år i Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby. Förta halvåret 2022 har de gått upp med 500 procent.onsdag 6/7 6:40