Två överdoser i skogen – på en månad

Dödsfall, olagliga bosättningar och kanyler på marken. En skogsdunge intill S:t Görans sjukhus har blivit olagligt tillhåll för missbrukare. – Under maj och juni har vi hittat två döda personer, säger Annika Lindahl, gruppchef på polisen.

  • Publicerad 16:14, 5 jul 2018

Annika Lindahl rafsar i marken med foten. Under löven hittar hon en använd kanyl. Några meter bort ligger en så kallad redlinepåse med hjälpmedel för att injicera heroin.

– Vi hittar nya saker varje gång vi kommer hit, säger hon.

Vi befinner oss i skogsdungen ovanför Sankt Göransparken, ett stenkast från sprututbytesprogrammet på S:t Görans sjukhus. Närheten och det avskilda läget har gjort skogspartiet till ett tillhåll för missbrukare.

De tror att de kan använda platsen som sitt eget Christiania

Annika Lindahl

Två överdoser på en månad

Platsen är känd av polisen sedan flera år, men den senaste tiden har problemen eskalerat. Kanyler på marken och olagliga bosättningar har blivit ett dagligt problem och på kort tid har två personer dött av överdoser.

I maj hittades en 28-årig man död i skogen. När polisen kom till platsen hade han legat död i minst ett dygn.

Bara en månad senare hittades ännu en avliden man, född på 60-talet.

– Bredvid honom låg två kanyler och i närheten hittade vi en bergsskreva som var som en soptunna. Det var fullt med gamla kanyler i den, säger Annika Lindahl som är gruppchef för Norrmalms polisområde där Kungsholmen ingår.

Använda kanyler är en vanlig syn i skogen. ”Jag skulle avråda barn från att vistas här”, säger Annika Lindahl. Foto: Pekka Pääkkö.

Som en fristad

Numera patrulleras området frekvent av polis och Stockholms stad kallas ofta hit för att städa upp. Trots det återkommer problemen.

– I förra veckan kontrollerade vi ett flertal personer som hade flera knivar och inbrottsverktyg på sig. När vi kom fram blev de verbalt aggressiva och frågade vad vi gjorde där. De har börjat se den här platsen som sin fristad, säger polisen Somkid Alfredsson som också är på plats när Mitt i besöker skogsdungen.

– De tror att de kan använda platsen som sitt eget Christiania, säger Annika Lindahl.

Polisens egna bilder visar bosättningar som byggts upp i skogen. ”På två veckor har vi tagit ner fyra stycken”, säger Annika Lindahl. Foto: Polisen.

Sprututbytet vid S:t Görans sjukhus startade 2012 och är den enda liknande verksamheten i hela staden. Nu besöks den av omkring 150 personer per dag.

Vill ha lokala verksamheter

Annika Lindahl är starkt kritisk till att stans alla sprututbyten koncentrerats till en plats i innerstan.

– Det är inte alls bra. Här kommer de som försöker få ordning på sitt liv och möter de som är djupt inne i sitt missbruk. Det är som bäddat för att de ska köpa mer droger och hamna i en nedåtgående spiral, säger hon.

Nu vill hon se att utbytesprogrammet sprids ut på flera lokala platser i staden.

– Det är bättre att man träffar tio personer vid varje tillfälle istället för 150 stycken. Jag kan inte se något gott i det. Jag undrar vad landstinget tycker om det som händer i den här skogen.

Jag skulle avråda barn från att vistas här

Annika Lindahl

Slipper dela sprutor

På en bergshäll några meter bort träffar vi Janni, missbrukare sedan 30 år tillbaka och hemlös. Han har lagt sig till ro i skogen med en madrass och en sovsäck.

– Det förekommer att folk kommer hit och tar droger. Alla känner till den här platsen, säger han.

”Alla känner till den här platsen”, säger Janni, missbrukare sedan 30 år och hemlös.

Han ser positivt på sprututbytesprogrammet, eftersom han nu slipper dela sprutor med andra. Men att det skulle leda till en närmre kontakt med myndigheterna har han inte känt av.

– Det är samma som innan. Det finns de som inte vill ha hjälp och de som behöver, men inte får det.

Mitt i Kungsholmen söker Jessica Ericsson (L) i landstingets sjukvårdsutskott för en kommentar.